Region Västerbottens besvikelse – bara 30 procent har tagit HPV-vaccin: ”För låg siffra”

Uppdaterad
Publicerad

Endast 30 procent av kvinnor födda 1994 till 1999 har tagit HPV-vaccin i Västerbotten. Det innebär att man inte lyckats vaccinera 5000 unga kvinnor.

– Det är alldeles för låg siffra för Västerbotten, säger vaccinsamordnaren Ronny Lestander.

Region Västerbottens mål var att 80 procent av kvinnorna skulle välja att vaccinera sig mot HPV-viruset, som skyddar mot livmoderhalscancer.

Regionen är med i en studie med målet att utrota livmoderhalscancer och man erbjöd bland annat dropin-tider kring jul för att fler skulle vaccinera sig. Men intresset har varit lågt.

Hittills har man vaccinerat 3 000 unga kvinnor av totalt 8 000.

”Kanske inte har tid”

– Kanske beror det på att de inte har tid och har tänkt att ta det senare. Men jag vet att vaccineringen hjälper mot livmoderhalscancer, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander.

Vad är ditt råd till de här kvinnorna som inte vaccinerat sig?

– Boka in dig nu. Fram till slutet av maj har vi goda resurser för vaccineringen, sedan blir det mycket sämre, säger Ronny Lestander.

Fakta Humant papillomvirus (HPV-virus)

• En virusgrupp som är mycket vanligt förekommande och smittar via sexuella kontakter.

• Ett 15-tal sorter kan orsaka cellförändringar på livmoderhalsen. De här cellförändringarna kan, men behöver inte, utvecklas till livmoderhalscancer.

• Även andra cancerformer som cancer i munhåla och hals, analcancer, peniscancer och vulvacancer har koppling till HPV-infektion.

• En del varianter av HPV orsakar handvårtor eller fotvårtor, andra typer orsakar kondylom (könsvårtor).

• Cellförändringar kan upptäckas innan de har utvecklats till cancer. Det är därför mycket viktigt att kvinnor går på de gynekologiska cellprovskontroller de blir inbjudna till mellan 23 och 64 års ålder.

• Sedan 2010 erbjuds vaccination mot HPV till både flickor och pojkar från årskurs fem.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.