Foto: Claudio Bresciani, TT/Malin Grönborg

Regiondirektören om underskotten: Ekvationen går inte ihop

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten står inför “enormt stora utmaningar” inom vården. Det säger regiondirektör Kent Ehliasson. Idag lämnade han sin plan för hur man ska komma till rätta med de stora underskotten. Bland annat ska fler operationer utföras i Lycksele och Skellefteå istället för i Umeå.

Totalt innehåller planen förslag på besparingar för 565 miljoner kronor för de kommande tre åren. 

Förslagen för att få ner kostnaderna handlar bland annat om effektivisering och digitalisering. Patienterna ska få vård så nära hemmet som möjligt och akutsjukvården ska samordnas ytterligare på tre orter och fler planerade ingrepp ska utföras i Lycksele och Skellefteå istället för i Umeå.

Regiondirektör Kent Ehliasson vill också att specialistkompetens ska kunna nå ut bättre.

– Du ska inte behöva åka till sjukhuset utan kunna koppla upp dig mot specialistsjukvården på distans. Att åka in till sjukhuset kostar pengar och kan också innebära större risk för infektioner.

”Har inte skattekraft att hantera situationen”

Förra året hade Region Västerbotten ett underskott på cirka 500 miljoner kronor.  I år har underskottet för årets tre första månader landat på 200 miljoner.

Läget för vården i hela norra sjukvårdsregionen är illa, menar regiondirektör Kent Ehliasson. Det handlar om en åldrande befolkning, brist på vårdpersonal och i samband med det också allt dyrare vård på grund av den snabba utvecklingen inom den högspecialiserade vården. 

– Det är en ekvation som inte går ihop. Vi kommer inte ha skattekraft att hantera den här situationen.  

Problemen gäller hela den norra sjukvårdsregionen menar Kent Ehliasson. 

– Vi kommer att behöva vända oss till staten, förr eller senare måste vi ha en annan finansiering. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.