Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ser inga risker” – hör områdeschefen Magnus Hedström om vad konsekvenserna kan bli av att servicepersonal får fler arbetsuppgifter. Foto: Lukas Deininger/SVT

Region Västerbotten: ”När vårdpersonalen inte räcker till måste vi hitta nya lösningar”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten ser positivt på att servicepersonal som inte har vårdutbildning får nya arbetsuppgifter. Just nu tittar man brett på lösningar som kan frigöra arbetstid för sjuksköterskor och undersköterskor.

– När vi inte har ordinarie omvårdnadspersonal som räcker till så måste vi hitta nya lösningar, säger Magnus Hedström som är områdeschef Länssjukvård område 1 på Region Västerbotten.

År 2015 startade Region Västerbotten ett projekt för vårdnära service. Då anställdes servicepersonal för att avlasta vårdpersonal genom att ta över arbetsuppgifter som inte kräver vårdutbildning, till exempel beställa mat eller bädda sängar.

Projektet avslutades senare, men vissa verksamheter har valt att behålla tjänsterna. Och i rådande läge där vårdplatser stängs till följd av personalbrist, ser regionen aktivt över möjligheten att utveckla och bredda service-insatserna.

Vårdkrisen i Västerbotten

– Vi vill sörja för att rätt person gör rätt saker och inför framtiden tittar vi brett på alla lösningar som kan avlasta omvårdnadspersonal. Det handlar i princip om att hitta arbetsuppgifter som andra kan göra där man inte behöver vårdubildning. Vi har haft dialoger med verksamhetschefer och vi har haft workshops om det här, säger Magnus Hedström, områdeschef Länssjukvård område 1 på regionen.

Oklart hur stor personalgruppen är

Hur många som jobbar med vårdnära service inom regionen idag är svårt att sammanfatta, enligt HR-avdelningen. Man har ingen samlad statistik, eftersom varje verksamhet kallar liknande yrkeskategorier för olika saker.

– Men att använda kompetenser rätt är en fråga som vi ser över. Det är inget nytt, men det är klart att behovet är stort i nuläget när vi har en utmanande situation gällande kompetensförsörjning, säger Kia Ronnhed, HR-direktör på regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet