• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

”Det är viktigt att vi har en trygg arbetsplats” säger regiondirektören i Västerbotten, Kent Ehliasson. Foto: SVT

Regionen om tystnadskulturen: Ny medarbetarundersökning ska göras

Uppdaterad
Publicerad

Efter revisorernas larm om tystnadskultur inom Region Västerbotten har ledningen lyft frågan.

– Vi vill ha öppna och trygga arbetsplatser där man kan uttrycka sina åsikter, säger regiondirektör Kent Ehliasson.

I april förra året visade en enkätundersökning från regionens revisorer att nästan hälften av alla medarbetare ansåg att det fanns en tystnadskultur på arbetsplatsen, en bild som bekräftas av Läkareföreningen och Vårdförbundet.

– Många anställda törs inte uttala sig i media och det har blivit värre senaste åren, säger Jenny Olsson på Vårdförbundet.

Sedan revisorernas enkätundersökning presenterades har ledningen agerat och börjat ta tag tag i problemet, anser Vårdförbundet.

– Men ute på enheterna funkar det fortfarande inte. Vi har chefer som har velat förbättra sin verksamhet som sedan fått repressalier och inte förlängt chefsskap – då märker ju våra medlemmar att man inte ska uttala sig i media.

Ny medarbetarundersökning

Enligt regiondirektör Kent Ehliasson på Region Västerbotten har mycket gjorts under året.

– Vi har tagit fram material om meddelarfrihet och det finns med i våra chefsutbildningar och till nyanställda. Vi har också haft möten med de fackliga organisationerna.

I början av detta år kommer även en stor medarbetarundersökning genomföras. Senast det gjordes var 2018.

– Vi vill få en så bra bild som möjligt av läget, säger Kent Ehliasson.

Hör regiondirektören och Vårdförbundet om den nya medarbetarundersökningen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet