Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi får mycket beröm” – se varför kockarna på Lycksele lasarett tycker det är obegripligt att patienternas mat ska skickas från Umeå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Regionen vill skicka matlådor från Umeå till patienterna i Lycksele

Publicerad

Kalla matlådor från Umeå som värms upp – det är vad patienterna i Lycksele och Skellefteå ska få enligt ett förslag som regionstyrelsen ska besluta om. Men förslaget får kritik.

– Det innebär att det kommer att bli sämre mat och mindre matlust när maten kommer, säger sjukhuskocken Julia Melin.

Måltiderna på regionens sjukhus och sjukstugor har utretts av Region Västerbotten. Ett förslag som regionstyrelsen ska ta beslut om på tisdag är om patienterna i Lycksele ska få matlådor från Umeå – 13 mil bort.

– Det är en gedigen utredning och det är den vägen vi kommer att gå om man utgår från ett patientperspektiv, säger regionrådet Peter Olofsson (S).

Kritik mot transporterna

Fördelar som lyfts fram är att matlådorna ger patienterna möjlighet till mat dygnet runt, är mer resurseffektiva och att de är bättre vid en krissituation.

Men politikern och ögonläkaren Lars T Johansson (S) i Lycksele tycker inte att argumenten håller.

– Det måste ju vara mer robust att ha tre kök i regionen än att transportera maten 13-15 mil, säger han.

Han har också svårt att se att det här ska bli en billigare lösning.

Skellefteå lasarett berörs

Även för köket vid Skellefteå lasarett ingår matlådor i utredningen. Men där är det mer oklart om patienternas mat ska tillverkas på plats eller skickas från Umeå. Regionen har en gemensam måltidsnämnd med kommunen.

– Det jag väntar på är beslutet och så får vi bestämma oss hur vi ska jobba efter det. Vi hoppas på ett bra samarbete med regionen även i framtiden, säger Skellefteå kommuns måltidschef Peter Lundmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.