Foto: Umeå universitet/SVT

Rektorn vid Umeå universitet om Nobelpriset: ”Oerhört stolta”

Uppdaterad
Publicerad

Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet, är stolt över de forskningsprestationer som ligger bakom att Emmanuelle Charpentier nu tilldelas Nobelpriset och menar att det är det största som hänt under universitets 54-åriga historia.

– Ett Nobelpris som belönar det arbete som Emmanuelle Charpentier har utfört vid Umeå universitet gör oss förstås oerhört stolta, säger rektorn Hans Adolfsson och nickar instämmande på frågan om onsdagens tillkännagivande är det största som hänt universitetet under dess 54-åriga historia.

Rektorn gratulerade

Vid en presskonferens anordnad av Umeå universitet fick Hans Adolfsson tillfälle att gratulera pristagaren Emmanuelle Charpentier.

Nobelpris till Umeå universitet

– Det här är en ära för alla som känner dig. Det är fantastiskt att du äntligen får detta pris. Det känns så bra för oss i Umeå, sade Hans Adolfsson direkt till Charpentier.

Två hedersdoktorer har prisats

Emmanuelle Charpentier är hedersdoktor vid Umeå universitet och har tidigare varit gästforskare vid Umeå Centre for Microbial Research. Rektorn Hans Adolfsson framhåller att Charpentiers arbete vid Umeå universitet handlar om grundläggande och fundamental forskning.

– Att ha möjligheten att göra grundläggande forskning är viktigt för att göra genombrott som senare kan påverka människor i framtiden, säger han.

Onsdagens Nobelpris är det andra som tilldelats en hedersdoktor vid universitetet i Umeå. 2018 tilldelades den kongolesisk chefskirurgen Denis Mukwege Nobels fredspris, för hans arbete mot sexuellt våld mot kvinnor.

2010 utsågs Mukwege till hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpris till Umeå universitet

Mer i ämnet