Från och med onsdag gäller högst åtta personer tillsammans vid samma bord med sittande servering. Foto: SVT

Restriktioner med kort varsel – Umeårestaurangen: ”Kan inte planera för personal”

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade regeringen ytterligare restriktioner som börjar gälla från och med 12:e januari. Berörda verksamheter har knappt två dagar på sig att ställa om efter nya besked.

– Vi kan inte riktigt planera för personal och hur vi ska beställa råvaror, säger Erika Sjöström, restauranganställd på O'Learys i Umeå.

Bland annat måste krogar och restauranger nu stänga 23.00. Högst åtta personer tillåts sitta vid samma bord med sittande servering.

På O'Learys i Umeå är de besvikna över att de nya restriktionerna kommer med kort varsel.

– Vi kommer lägga en plan framåt, dels för personal och hur vi anpassar lokaler utifrån det nya som kom. Vi är mest besviken på nya bud med kort varsel, det gör det jobbigt. Vi räknar med ett ekonomiskt tapp men nu kan vi inte riktigt planera för personal och hur vi ska beställa råvaror, säger Erika Sjöström, anställd på restaurangen.

Deltagartak inomhus

Regeringen kommer så snart som möjligt införa deltagartak på max 500 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus, vilket påverkar arrangörer som nu kan behöva tänka om kring konserter och i värsta fall ställa in.

– De nya restriktionerna om att det får vara högst åtta personer per sällskap kommer förmodligen innebära att vi kan ta in färre personer i salongerna. Om vi måste minska publikantalet kommer vi kontakta alla biljettköpare individuellt, säger Petra Kangas, kommunikationschef på Norrlandsoperan i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer