Beslutet om att göra Umeå till en rökfri zon kan strida mot lagen, anser förvaltningsrätten. Foto: Janerik Henriksson

Rökförbudet i Umeå centrum stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommuns beslut om att införa ett generellt förbud i centrum stoppas nu av förvaltningsrätten.

Beslutet om att göra stora delar av Umeå centrum till en rökfri zon togs den 13 juni av tekniska nämnden. Anledningen var det utökade rökförbud som träder i kraft i Sverige 1 juli, då rökning på uteserveringar, lekplatser och busshållplatser förbjuds.

Men beslutet överklagades snart av Thommy Bäckström (L), som menade att beslutet inte hade täckning i lagen. Nu går förvaltningsrätten på samma linje och anser att beslutet framstår som lagstridigt.

”Vid ett preliminärt ställningstagande anser förvaltningsrätten att det anförts omständigheter som starkt talar för att tekniska nämndens beslut om en rökfri zon i Umeå centrum innebär en utvidgning av i vilka miljöer som rökförbud ska råda enligt tobakslagen och att beslutet framstår som lagstridigt”, skriver förvaltningsrätten.

Man skriver att det är svårt att bedöma vilken eventuell skada som kan uppstå av det utvidgade rökförbudet, men att det är tydligt att beslutet berör många individer och fastighetsägare och är styrande för deras handlingsmönster.

”Får inte gena bara för att det blir bökigt”

Thommy Bäckström är inte förvånad över förvaltningsrättens besked.

– Det var solklart att kommunens förslag stred mot lagen, så det var vad jag väntade mig.

Tekniska nämndens ordförande har motiverat beslutet med att en större sammanhållen rökfri zon kommer att göra det enklare för medborgarna. Men det argumentet köper inte Thommy Bäckström.

– Det bli lite bökigt och arbetssamt att beskriva hur det ska se ut utanför varje entré men det förändrar inte att beslutet måste vara lagligt. Man får inte gena bara för att det blir bökigt, säger Bäckström, som betonar att han också vill se så lite rökning som möjligt, men att förbud måste införas på ett lagligt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer