Umeå kommun inför generellt rökförbud i centrum. Foto: Janerik HenrikssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Umeå kommuns utökade rökförbud i centrala stan överklagas

Publicerad

Umeå kommuns beslut att införa generellt rökförbud i centrum överklagas nu till Förvaltningsrätten.
– Det här är en naturlig del av prövningen av ny lagstiftning, säger Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande.

Hon menar att tillämpningen av den nya rökförbudslagen, som träder i kraft den 1 juli, kommer att växa fram naturligt utifrån kommunernas olika erfarenheter och domar. 

– Det här är ju lagstiftning, Sveriges kommuner kommer att hantera det här på lite olika sätt, vi får lära oss av varandra. Zonernas utformning och storlek kommer att diskuteras och revideras, samma med rökrutor, säger Karlsson Engman.

Rökförbudet har skapat en hel del diskussioner, till exempel i SVT:s chatt.

Umeå kommun har inte täckning i lagen

Thommy Bäckström (L) står bakom överklagandet av kommunens planerade rökförbud och tycker att de har tolkat lagen fel.

– Som det här förbudet är utformat liknar det mest kompanistryk. Det innebär att alla fastighetsägare i centrum drabbas, även de som inte driver restaurang, och att de ska behöva övervaka att förbudet efterlevs utanför deras fastighet är oacceptabelt, säger Thommy Bäckström till VK.

Kan bli bisarrt

Kenny Fredman, samhällspolitisk chef på Bostadsrätterna, säger att det kan bli problematiskt med hur man som ansvarig ska tänkas kunna avvisa personer som exempelvis röker vid en bostadsrättsförenings lekplats.

– Här kommer det lite bisarra, du ska gå fram och säga till en som röker att den inte får stå där och röka, om den vägrar får man ringa polisen, hur ska den hantera det?

Fredman säger också att förbudet vid restauranger i utemiljö kan få folk att söka sig till portuppgångar och ingångar och påverka enskilda boende negativt.

För dig som är ansvarig för någon av de miljöer som ska hållas rökfria

Visa

”Du som äger eller bedriver verksamheten på något område som är rökfritt ska se till att förbudet följs. Du har ansvar för att informera om rökförbudet genom skyltning och vid behov ingripa med information och tillsägelser. Personer som inte följer rökförbudet får avvisas.”

Källa: Umeå kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer