Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rune Axelsson i Vindeln läsa ur dagböckerna och förklara varför han fört så noggranna anteckningar om isen på Djupsundssjön. Foto: SVT/Fredrik Israelsson

Runes dagböcker visar på stora klimatförändringar: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1960-talet har Rune Axelsson noterat när isen försvinner på Djupsundssjön norr om Vindeln i Västerbotten. Nu hjälper hans dagboksanteckningar forskare från SLU med att se klimatförändringarna. 

– Det är lite oroväckande att det sker så snabbt, säger han.

I samband med SVT Nyheters unika kartläggning om det förändrade vinterklimatet i Sverige, blev SVT tipsade om Rune Axelsson i Vindeln. I ett antal dagböcker har han noterat när isen försvinner på Djupsundssjön där han har sin sommarstuga.

Runes anteckningar har nu intresserat forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som bland annat studerar klimatförändringarna i det närliggande forskningsområdet Svartberget.

Klimatkrisen

– Det är ett litet bidrag i klimatdebatten kanske, säger han.

Runes anteckningar från 1983.

”Är lite oroväckande”

Runes Axelssons noteringar visar att isen ligger 20 dagar kortare än för 50 år sedan. Han poängterar att det inte är någon vetenskaplig undersökning men menar ändå att man bör kunna dra vissa slutsatser. Och själv är han lite kluven inför det anteckningarna visar.

– Det kan väl vara trevligt med lite längre sommar men det är lite oroväckande att det sker så snabbt, säger han.

I klippet: Hör Rune läsa ur dagböckerna och förklara varför han antecknat så noga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet