S i bråk om Folkets Hus

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att hyra ut Folkets Hus i Umeå till Sverigedemokraterna har skapat bråk inom arbetarrrörelsen. Men trots det så säger ordföranden för Folkets hus att Sverigedemokraterna är välkomna tillbaka.

I helgen höll Sverigedemokraterna ett informationsmöte på Folkets Hus i Umeå. Socialdemokraten Fanny Eriksson kritiserar beslutet att hyra ut till SD eftersom deras politik inte är förenlig med den värdegrund som Folkets Hus kräver av sina hyresgäster.

– Man har ingen mänsklig rättighet att få hålla till på Folkets Hus. Utan Folkets Hus får själva välja sina hyresgäster och det tycker jag att man ska göra, säger Fanny Eriksson.

Men Folkets hus uppger man att allt gått rätt till och att de är öppna för att hyra ut lokaler till Sverigedemokraterna fler gånger. Trots det ska helgens händelser ändå följas upp.

– När vi har dikuterat det här så har vi inte diskuterat vad olika organisationer eventuellt står för, utan vårt uppdrag är att tillhandahålla lokaler och då får man förhålla sig till våra regler, säger Folkets Hus styrelseordförande Ingela Wallrud.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.