Kulturväven sedd från Tegsbron Foto: SnöhettaVisa alla (6)
Visa alla (6)

Så blir Kulturväven i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Nu har förslaget för vad Umeås nya kulturhus, Kulturväven, ska innehålla presenterats. 

Byggnaden kommer inte att ha en fram- eller baksida och ska vara luftig och öppen och det blir sex publika entréer.

Ett entrétorg planeras från Västra rådhusgatan, i anslutning till Rådhusparken. De terasser som byggs på husets södra sida kommer att bli uppvärmda och vara öppna året om.

Det blir ett parkeringshus på våning ett.

Umeå kommun tror att huset kan bli ett framtida landmärke och har höga ambitioner vad gäller den konstnärliga utförmningen, skriver man i presentationen.

På plan 1 i den södra delen ligger en scen, Black box och loger, backstage och besöksgarderob. Det finns plats för 356 personer i publiken.

Med hjälp av blockväggar ska det gå att öppna Black box ut mot kajen. En servering kommer finnas i foajén, där det också ska finnas en spontanscen.

På plan 2 finns en konferensavdelning och bibliotekts publika magasin. Bibliotekets västerbottensavdelning och släktforskning kommer att finnas här.

Plan 3 blir byggnadens största plan. Här kommer turistinformation och samhällsinformation att finnas.

Här finns också huvuddelen av biblioteket med skönlitteratur, läsesal för dagstidningar och tidskrifter, barnavdelning med sagorum och en avdelning där man kan värma mat och äta.

På plan 3 finns också skaparverkstäder för färg och form och  en digital skaparverkstad. Det kommer även att finnas utställningslokal och ett konstpedagogiskt laboratorium.

Biblioteket fortsätter på plan 4 som man når med en rulltrappa. Här kommer det att finnas facklitteratur och böcker på andra språk än svenska.

På plan 4 ska även finnas två digitala biosalonger, som även kan användas som konferenssal.

En mindre multifunktionell scen kommer också att finnas, med plats för 50 i publiken,  liksom musikverkstad, musikstudior och ett kök som kan fungera som skaparverkstad för mat.

På plan 5 kommer det Kvinnohistoriska museet att finnas, liksom tre danssalar med omklädningsrum för Balettakademien.

Plan 5 blir också entrén till hotellet som fortsätter ytterligare sju våningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturväven

Mer i ämnet