Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur blir det med mygg i sommar? Myggforskaren Anders Lindström berättar i klippet. Foto: Johan Nilsson, Jonas Ekströmer/TT

Så blir myggsommaren – enligt experten: ”En bra sommar för att hata mygg”

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli mycket mygg under försommaren i hela landet. Det menar forskaren och myggexperten Anders Lindström.

– Det blir en bra sommar för att hata mygg, säger han.

Det har varit goda förutsättningar för myggen med mycket nederbörd under vintern. Det har skapat många pölar för larverna under våren och försommaren.

Enligt myggforskaren Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt så kommer det förmodligen att bli gott om mygg i år, så även i norra Sverige.

– I Västerbotten kommer det att bli som i övriga landet. Det har varit mycket snö och goda förutsättningar även där, säger han.

Inför årets myggsäsong har det bland annat riktats kritik mot att de statliga pengarna för myggbekämpning minskat, vilket skapat oro i Dalarna. Nu har regeringen beslutat att fördubbla bidraget.

Och det finns tyvärr inga hemliga knep för att bli av med myggen. Men experten bjuder ändå på några tips i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.