Foto: SVT

Så jobbar kommunerna med matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

Matsvinnet i grundskolorna har olika vikt beroende på var man bor. I vissa kommuner görs inga kontroller alls medan andra räknar ut hur många gram varje elev skrapar från tallriken, det visar en enkätundersökning som SVT Nyheter Västerbotten gjort.

I Norsjö kommun har man inte jobbat direkt med matsvinnet men tycker frågan är viktig. Enligt kostchef Gerd Ström är det meningen att eleverna bara ska ta så mycket som de tror de äter upp.

Sorsele kommun har inte heller jobbat något direkt med svinnfrågan, medan kommuner som Dorotea och Vilhelmina ordnar särskilda tävlingar för att få eleverna uppmärksamma på att det faktiskt går att minska svinnet som hamnar i soporna. Här får man alltså belöning när man lyckas minska svinnet.

Matsvinnet i Västerbotten

I Robertsfors förs statistik över matmängder och svinn. Här var tallrikssvinnet under förra läsåret 4 procent i genomsnitt och mat som ställdes fram och blev över 13 procent. Enligt Ulrika Karsson som är kostchef i kommunen har bara två skolor av sex ingått i mätningarna vilket är olyckligt. Här har man ambitionen att göra bättre till nästa läsår.

Bjurholms kommun låter ibland göra oföranmälda mätningar på svinnet. De mäter då en hel vecka för att få koll på matsvinnet. Senaste mätningen låg på 14 gram per elev och dag i avfall. Enligt Sara Karlssson som jobbar vid Castorköket i Bjurholm ger det resultat att jobba aktivt med tallrikssvinnet.

Vill sänka matsvinnet med 10 procent

I Umeå kommun har man satt upp målsättningen att i år sänka matsvinnet med 10 procent. Här finns metoder och uppföljningar.

– Man kan ju aldrig säga att det är bra förrän man är av med svinnet, Vi jobbar ständigt med att minska det och bäst lyckas man om man synliggör för eleverna så att det blir en del i vardagen att alltid sträva efter att ta den mat man verkligen äter och inte behöver slänga nåt, säger kostchefen Maria Svensson.

Under förra läsåret lyckades kommunen minska svinnet med 13 procent.

Slänger favoritmat

I Nordmaling har eleverna gjort affischer som påminnelse om att ta lagom mycket mat och inte slänga. Eva Lundquist som är kostansvarig i kommunen säger att det paradoxalt nog blir mer svinn när det är favoritmat som till exempel hamburgare:

– Då blir det svårt att hålla igen när man backar, säger hon och konstaterar att de 650 eleverna på skolan har ett matsvinn på 12-15 kilo per dag.

Slängt mindre än 12 gram

I Vännäs använder man sig av glad gubbe eller sur gubbe för att visa hur barnen klarat svinnet. En grön gubbe är ett kvitto på att barnen i snitt slängt mindre än 12 gram per dag och elev.

Så ser det ut på skolan i Vännas. Foto: SVT

– Det tycker vi ger en bra signal som gör att alla reflekterar och har effekt, säger Emma Karlsson som är kostchef i Vännäs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet i Västerbotten

Mer i ämnet