Hör vad Länsstyrelsen tror att ett minskat jordbruksstöd kan betyda Foto: SVT

Så många sökte jordbruksstöd i Västerbotten i år

Uppdaterad
Publicerad

Lite mindre än 2 000 ansökningar om jordbruksstöd från EU kom i år in till länsstyrelsen i Västerbotten. På myndigheten ser man hur jordbruket minskar och hur viktigt stödet är för de som söker det.

Länsstyrelsen är den myndighet som handlägger ansökningarna om jordbruksstöd. Förra veckan var sista ansökningsdagen och då hade man fått in 1 882 ansökningar. Motsvarande siffra för 2018 var 1 921 stycken.

Men länsstyrelsen hoppas att flera ska skicka in ansökningar då 85 stycken sena kom in ifjol och därför går det att söka fram till den 6 maj i år. Av de 2 000 ansökningar man brukar få in är det inte alla som livnär sig på jordbruket.

EU-valet 2019

– Men för dem som verkligen lever på jordbruket så är de här stöden en förutsättning skulle jag vilja säga. Företagen har olika lönsamhet så det är säkert olika mellan jordbrukarna hur beroende man är men stöden är viktiga för att vi ska kunna ha jordbruk i Västerbotten, säger Kajsa Berggren, chef på landsbygdsenheten på länsstyrelsen i Västerbotten.

I klippet ovan kan du höra vad Kajsa Berggren tror att ett minskat jordbruksstöd kan innebära för länets jordbrukare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet