Genrebild. – Man kan rädda någons liv, säger Monika Långström, donationsansvarig sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus. Foto: TT Jack Mikrut

Över 800 personer väntar på organ i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Över 800 personer står i kö och väntar på ett eller flera organ i Sverige. Förra året avled 40 personer som väntade på transplantation.

– Det är fortfarande stor brist på organ, säger Monika Långström, donationsansvarig sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus.

Det är fortfarande många som inte tagit ställning till om de vill donera organ när de dör. Bara 1,7 miljoner av Sveriges befolkning har anmält sig till donationsregistret.

– Det är viktigt är att man gör det så att man inte belastar närstående när man är död. Det är en svår fråga att få när ens nära och kära har dött. Donatorerna har ökat om man ser till fjolåret men det är fortfarande stor brist på organ, säger Monika Långström.

”Man kan rädda liv”

I Västerbotten väntar 23 personer på ett organ. Svårast är det att hitta donationer till barn.

– En donator kan rädda nio personers liv när det gäller organ, sedan är det vävnader där hornhinnor är den vävnad som är vanligast och då får man tillbaka synen, säger Monika Långström.

Hon tror att det finns mycket okunskap kring donationer.

– Många tänker kanske bara att det är till forskning och medicinska ändamål och det förekommer också men det viktiga är att man ger till någon som behöver det nu för att överleva, säger Monika Långström.

Så här gör du för att berätta hur du vill ha det:

Anmäl dig till donationsregistret via Socialstyrelsen.

Fyll i ett donationskort och bär det med dig.   

Informera dina närstående om ditt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.