Hör Folke Lindström om resan att få ett nytt hjärta i klippet ovan. Foto: Julia Hedlund, SVT

Sjuksköterskan Folke, 62 år, fick flygas i stormoväder för att byta hjärta

Uppdaterad
Publicerad

Det var i löpspåret som Folke Lindström från Umeå upptäckte att flåset inte var som det skulle – kort därefter konstaterades att han hade ett sjukt hjärta. Idag är han hjärtligt tacksam över sitt nya hjärta som han fått via transplantation.

– Jag har nog fått hjärtat av en hemlig bror, för det har inte varit några komplikationer, säger han.

1999 upptäcktes att Folke hade ett hjärtfel. Men det var först 2012 som vänsterkammaren säckade ihop totalt och i tio månader fick han vänta på att få ett nytt hjärta.

”Plötsligt hörde jag min puls dunka i öronen igen”

I december kom samtalet att ett hjärta väntade på honom. Samma kväll  flögs han ner till Sahlgrenska i Göteborg, trots att stormen Tor hade dragit in över Västsverige. När han kom fram stod operationsteamet redo och sövde ner honom så fort han kom innanför dörren.

– Innan transplantationen så hade jag en hjärtpump. Då hörde jag inte mina egna hjärtslag, det var bara pumpen som arbetade och lät. När jag fick mitt nya hjärta så kunde jag höra pulsen dunka i öronen igen, säger Folke Lindström.

I dag äter han medicin morgon och kväll för att kroppen inte ska stöta bort hjärtat men i övrigt känner han sig oförskämt pigg.

Varit på båda sidor av vården: ”Blivit en mer ödmjuk sjuksköterska”

Folke Lindström har jobbat inom sjukvården i 40 år och menar att han blivit en mer ödmjuk sjuksköterska av att ha varit på patientsidan.

– Även om jag varit lite för frågvis för mitt eget bästa, säger han och skrattar.

I klippet ovan berättar Folke om resan att få ett nytt hjärta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.