Genrebild. De mätstationer som varit med i urvalet i Västerbotten ligger både i inlandet och vid kusten. Foto: TT

Så mycket varmare har Västerbotten blivit

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt varmare i Västerbotten. Medeltemperaturen har stigit med 1,5 grader sedan i början av 1900-talet. Det visar mätvärden från SMHI.

Höjningen i Västerbotten är något större än rikssiffrorna. SMHI:s mätvärden visar en höjning i Västerbotten från i snitt 1,2 grader under årtiondet 1900-09 till 2,7 grader under perioden 2010-17. I hela riket har medeltemperaturen blivit drygt en grad varmare.

De mätstationer som varit med i urvalet i Västerbotten ligger både i inlandet och vid kusten, det handlar om Bjuröklubb, Hemavan, Holmön och Stensele.

Temperaturen kommer att fortsätta att höjas, det visade en rapport från Arktiska rådet som kom förra året. Den pekade bland annat ut att rödingbeståndet kommer att minska med 73 procent under de kommande 30 åren.

Så här tog vi fram statistiken

SVT har valt 36 av SMHI:s mätstationer runt landet och noterat data för temperaturer och nederbördsmängder. För temperaturerna anges medeltemperaturen för respektive mätstation och månad, ”Lufttemperatur, medel, månadsvärde”.

För nederbörden anges total nederbördsmängd i millimeter per månad, för varje mätstation.

Mätstationerna har valts utifrån mesta möjliga geografiska spridning över landet och utifrån hur långa tidsserier stationerna har, eftersom statistiken ska visa värden tillbaka till år 1900. För vissa stationer finns luckor i serierna, och då har istället den mest närliggande stationens värden använts.

Statistiken påverkas också av vilka 36 mätstationer som ingår i urvalet. Ställen nära kusten, som Halmstad eller Ölands norra udde, får temperaturer som påverkats av havet. Andra områden, som Västerbotten, har mätvärden från stationer både i inlandet och vid kusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet