Anders Sellström (KD), Maria Lundqvist-Brömster (L), Elin Söderberg (MP) Foto: Pressbild/TT,Henrik Montgomery/SVT

Så ser partierna i Västerbotten på förslaget på minskat jordbruksstöd

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ett av de länder som driver på för en minskad EU-budget och ett lägre jordbruksstöd. Trots oro bland bönder i Västerbotten så vill de flesta partier i länet att jordbruksstödet ska minska – det visar en enkät som SVT Västerbotten har gjort.

Frågorna vi ställde till valansvariga och/eller EU-kandidater i enkäten var:

1. Hur ser partierna i Västerbotten på ett minskat jordbruksstöd från EU?

EU-valet 2019

2. Är det positivt eller negativt för bönderna?

3. Om det blir en neddragning – ska Sverige gå in och kompensera bönderna för minskade bidrag?

Här kommer en sammanfattning för partierna som svarade:

Vänsterpartiet:

1. Vi tycker att det är bra med minskat jordbruksstöd från EU. På sikt vill vi avskaffa EUs jordbrukspolitik och låta medlemsländerna själva bestämma över den.

2. En avveckling av EU-stödet måste kopplas till ett utvecklat nationellt stöd som betonar miljö, klimat,  förbättrad djuromsorg och landsbygdsutveckling. Då blir det positivt för bönderna i Västerbotten.

3. Ja, i enlighet med den modell vi beskrivit ovan.

(Agneta Hansson, V)

Liberalerna:

1. Liberalerna vill skära ner på EU:s jordbruksstöd. Vi vill att hälften av jordbruksstödet ska omfördelas till satsningar på forskning och utveckling. Vi liberaler vill också att jordbruket bidrar aktivt till att nå klimatmålen, samtidigt som jordbruksproduktionen effektiviseras. Liberalerna vill behålla landsbygdsprogrammet, som är viktigt för miljöskydd och för att bevara öppna ängsmarker, och biologisk mångfald.

2. Jordbruket i Västerbotten är oftast kombinationsföretag, där skogsbruket är av stor betydelse. Därför är det viktigt att kunna använda delar av minskat stöd till satsningar på forskning och utveckling av  jordbruks- och skogsnäringen.

3. Möjligheten för Sverige att gå in och ge kompensation utan att bryta mot EU:s statsstödsregler är mycket begränsad. Det är därför inte en lätt fråga. Jag tycker att möjligheten till kompensation för bönderna borde finnas med i diskussionerna om det blir en neddragning.

(Maria Lundqvist-Brömster, L)

Kristdemokraterna:

1. Kristdemokraterna ser att det finns ett enormt reformbehov i Sverige. Samtidigt vill EU-kommissionen att Sveriges EU-avgift ska öka med 15 miljarder kronor årligen. Mot denna bakgrund är det viktigt att arbeta ner kostnaderna i kommande EU-budget. För att lyckas med detta vill Kristdemokraterna bland annat komma bort från de stora överstatliga subventionssystemen och i takt med uppnådd konkurrensneutralitet stegvis minska EU:s jordbruksstöd.

2. Att enbart skära i jordbruksstödet utan att möta det med viktiga reformer för konkurrensneutralitet kan ge negativa konsekvenser för Västerbottens bönder.

3. Jordbruket är ett harmoniserat politikområde, vilket gör att det finns små möjligheter för medlemsstaterna att ha nationella jordbruksstöd. Det pågår diskussioner om ett ökat nationellt självbestämmande inom den gemensamma jordbrukspolitiken, vilket skulle kunna ge länderna ett större ansvar. Sverige har ett intresse av att ersätta jordbruket för dess mervärde och för vårt egetintresse av att till viss del vara självförsörjande.

(Anders Sellström, KD )

Feministiskt initiativ:

1. Det finns en påtaglig risk att en eventuell minskning av jordbruksstödet från EU försvårar för Västerbottens självförsörjning av livsmedel.

2. Det finns en påtaglig risk att en eventuell minskning av jordbruksstödet från EU yttrar sig negativt både för självförsörjningsgraden av livsmedel och för bönderna i Västerbotten.

3. Feministiskt initiativ för en konsekvent politik och vi agerar på kommun-nivå med samma ideologi som på EU-nivå. Oavsett geografisk nivå måste politiken se till att ge det stöd som behövs för att en större andel livsmedel skall kunna produceras lokalt och på ett etiskt och miljömässigt godtagbart sätt, vilket också innebär att frakt behöver minskas. Detta innebär även att politiken måste se till att bönderna får en bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor samtidigt som en större andel livsmedel produceras i Västerbotten.

(Saašha Metsärantala, FI )

Miljöpartiet:

1. Miljöpartiet vill reformera EU:s jordbrukspolitik i grunden. Det behövs för att säkra morgondagens matproduktion, som hotas av klimatförändring, extremväder och artutrotning, bland annat av de livsviktiga pollinatörerna. Vi vill minska direktstödet, det så kallade gårdsstödet, men vi vill att miljöersättningarna ska öka.

2. Miljöpartiet vill stödja de lantbrukare som jobbar med omställningen mot ett ekologiskt jordbruk och åtgärder med klimat- och miljönytta.  EU-stödet tillsammans med det bondepaket som kommer att utformas av regeringen har förutsättningar att stärka möjligheterna för svenskt lantbruk att utvecklas med starkt klimatfokus och miljönytta.

3. Vårt huvudfokus är att styra om Sveriges och EU:s jordbruk mot ökad miljönytta och ekologi. matsäkerhet och lokalt producerad mat. Detta skulle också öka självförsörjningsgraden vilket är viktigt för att förebygga och skydda mot kriser och extremväder. Vi vill göra allt vi kan för att hjälpa bönderna i denna omställning, och det krävs många typer av åtgärder! Genom att styra om EU:s jordbruksstöd så att en bonde kan få ersättning för den miljönytta som levereras och, inte bara för arbete och inkomstbortfall, stöttar vi bönderna i deras arbete mot ett mer hållbart jordbruk.

(Elin Söderberg, MP )

Centerpartiet:

1. För Centerpartiet är jordbruksstödet viktigt för att klara av den egna försörjningen och jobba med att utveckla ett hållbart samhälle. Däremot bör en större andel av stödet gå till den gröna omställningen i jordbruket. Men vi går inte till val på att minska stödet.

2. Att bönder får mindre stöd till en grön omställning skulle vara negativt för de gröna näringarna. Nationella satsningar kan också stärka bönder, men EU bidrar också med viktiga medel som gör att påverkan kan bli negativ. Det är inte bara negativt för bönder, utan också för processen med grön omställning i sin helhet.

3. Det centrala är att de gröna näringarna har bra förutsättningar att fortsätta utvecklas och kan bidra till en grön omställning till ett hållbart samhälle. Det är både EU och Sveriges ansvar. Vi ligger i framkant vad gäller djurskydd och producera säkra livsmedel, och det ska vi fortsätta utveckla. Exakt hur ett sånt stöd skulle se ut är svårt, men Centerpartiet vill och kommer alltid satsa på att bönder ska ha möjlighet fortsätta verka och producera säkra livsmedel.

(Tomas Mörtsell, C)

Socialdemokraterna:

1. Positivt. Bra. Vägledande principer för oss Socialdemokrater i förhandlingarna om GJP är totalt väsentligt minskade utgifter, ökad marknadsorientering, lika konkurrensvillkor, stärkta miljö- och klimatambitioner samt regel förenklingar, men även en bättre möjlighet till större skillnader och variationer i den nationella medfinansieringen.

2. Förhandlingarna är inte klara och vi vet inte exakt hur utformningen blir, men det kommer att bli möjligt att göra större nationella satsningar inom pelare två, Landsbyggdsprogrammet ska förändras till ett strukturprogram med större nationella påverkas möjligheter. Det kräver även ett en ökad hastighet med utbetalningarna av jordbruksstödet.

3. Ja i den mån som CAP jordbruksprogrammet medger. Sverige är ett långt land med olika förutsättningar. Vi behöver sätta in olika åtgärder i rätt del av landet. Det behövs insatser bland annat för att öka tillgången till riskkapital för att möjliggöra generationsväxling. Regeringen och samarbetspartierna håller just nu på att utarbeta ett Bondepaket för att stärka sektorn. Livsmedelsstrategin ska långsiktigt öka produktionen och förbättra självförsörjnings graden. Vi avser att det är viktigt att minska byråkratin och att öka hastighet med jordbruksverkets utbetalningar av stöden.

(Isak From, S)

Fakta: EU-enkäten

Enkäten skickades ut till valansvarig eller partiets länskandidat till EU-parlamentet. Sverigedemokraterna valde att hänvisa EU-frågorna till sin kandidat i Norrbotten.

Enkäten skickades ut till Moderaterna, Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna.

De som svarade var Vänsterpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet