Foto: Marilén Karlsson/SVT

Så ska resenärerna i Umeå lockas tillbaka till kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivtrafiken i Umeå stor för stora utmaningar efter pandemin. Precis som alla andra blöder kollektivtrafiken pengar och det kommer få konsekvenser på turtätheten, samtidigt som man måste locka tillbaka resenärerna igen när pandemin är över.

Fredrik Forsell, kollektivtrafikchef i Umeå, beräknar att man förlorat 35 miljoner kronor i biljettintäkter under tio månader. I och med att många nu jobbar hemma mer så kommer resandet minska jämfört med 2019 flera år framöver. Kollektivtrafikens verksamhet finansieras av regioner och kommuner och det gör att Fredrik Forsell nu ser över vad man kan göra åt lokalbussarna i kommunen.

– De stadsbidrag som kom för 2020 och 2021 kommer bara vara en begränsad tid. Det gör att vi måste vilka förändringar vi kan göra i trafiken, säger han.

Coronapandemin

Det kommer dock inte bli aktuellt att höja några biljettpriser på grund av pandemin.

”Måste väga för- och nackdelar”

Umeå kommun vill att invånarna ska ta cykla, gå eller åka buss och lämna bilen hemma. Hur ska ni locka tillbaka resenärerna efter pandemin?

– Har du ett sämre trafikutbud är det svårt att få tillbaka resenärerna. Å andra sidan kan det vara svårt att bedriva en verksamhet som kostar för mycket pengar. Man måste väga för och nackdelar. Vi måste göra en sammanvägd bedömning av vilket behov som finns.

Hör Fredrik Forsell berätta om konsekvenserna av de minskade intäkterna och hur resenärerna ska lockas tillbaka efter pandemin i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet