Foto: SVT/arkiv

”Samma regler för svenskar och romer”

Publicerad

Umeå kommun följer bara reglerna när tre husvagnsläger i Umeå nu ska tömmas. Det menar kommunalrådet Hans Lindberg (S).

Det handlar om de tre husvagnslägren på Klockarbäcken, I20-området och Böleäng i Umeå. De som bor där har tills på måndag på sig att ge sig av annars kopplas polisen in. Gini Mohlin, ordförande i föreningen Hjälp Västerbottens tiggare, kallar beslutet ”obegripligt”.

Hans Lindberg, (S) kommunalråd, hänvisar till stadsdirektören kring varför beslutet fattats men säger att det handlar om att följa reglerna.

– Det är samma regler för romer som för svenskar. Vi följer den lagstiftning som finns. Man får inte stå var som helst med sin husvagn, säger Hans Lindberg.

”Ingen ska frysa ihjäl”

Det är bland annat två barn, en ettåring och en fyraåring som berörs och kylan är en sak som oroar föreningen Hjälp Västerbottens tiggare. Vad säger du om det?

– Det är ingen som ska behöva frysa ihjäl. Det är en situation för socialtjänsten att hantera. Man har rätt att ansöka om bistånd. Socialtjänsten kan svara på hur de tänkt sig det här, säger Hans Lindberg.

Det är tjänstemännen på kommunen som fattat beslut om att husvagnslägren ska tömmas. SVT har sökt stadsdirektören Jonas Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet