Willy Pettersson stryks nu från Sverigedemokraternas kommunlista. Foto: SVT/arkiv.

SD-politiker erbjöd ”svarttaxi” – lämnar sin kandidatur

Uppdaterad
Publicerad

Willy Pettersson som står på Sverigedemokraternas kommunlista i Umeå har erbjudit ”svarttaxi” på sociala medier. Detta har kritiserats och nu väljer han att lämna sin kandidatur.

– Det har sina skäl, säger Willy Pettersson, till SVT Nyheter.

SD-politikern Willy Pettersson från Umeå har erbjudit svarttaxi på sin facebooksida vid ett flertal tillfällen – detta enligt honom för att samla in pengar till ett projekt i Litauen. Detta var Folkbladet.nu först att berätta om.

Detta har kritiserats av bland annat kommunpolitikern Jan Hägglund, gruppledare för Arbetarpartiet.

Val 2018 – #dinröst

– Vilka krav ställer SD på sina kandidater inför valet? Vilka krav kan ställas på SD utifrån de kandidater partiet för fram? Frågan ställs på sin spets då SD för fram en svart-taxiförare på valbar plats i Umeå, skriver Jan Hägglund, i sin blogg.

”Lagar är till för att följas”

Willy Pettersson meddelade på torsdagen på sin facebooksida att han väljer att lämna sin kandidatur till kommunvalet.

”Regler och lagar är till för att följas, så även av mig. Detta innebär att den s. k. ”svarttaxi” (samåkning) upphör från detta nu och att medel till Litauen-projektet i fortsättningen uteslutande ska sökas på ett rättskaffens sätt (......) Lämnar min kandidatur men forsätter att värna om SD:s politik.”

Willy Pettersson vill inte svara på frågor kring detta.

– Jag har gjort ett uttalande och vill inte kommentera det i nyhetsmedia. Det här sköter vi genom våra kanaler, säger Willy Pettersson, till SVT Nyheter.

Varför väljer du att lämna din kanditatur?

– Det har sina skäl. Jag har diskuterat det med partiet och det är en intern angelägenhet. Det har olika grunder. Det här sköter vi och det ordnar sig, säger Willy Pettersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet