Brist på politiker som förteräder partiet är orsaken till att SD drar sig ur flera kommunval i Västerbotten. Det säger Mattias Bäckström Johansson, vice partisekreterare, Sverigedemokraterna. Foto: Stina Stjernkvist/TT

SD stryker sig i tre kommunval i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

För första gången har riksdagspartierna i några kommuner avanmält sig från höstens val eftersom det saknas kandidater.

Sverigedemokraterna har begärt att inte vara valbara i tre kommuner i Västerbotten – Sorsele, Lycksele och Åsele och Miljöpartiet har begärt att tas bort i en kommun, Aneby i Jönköpings län. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Mattias Bäckström Johansson, vice partisekreterare för Sverigedemokraterna, säger att orsaken till partiets beslut är att man vill undvika tomma stolar efter valet, alltså att SD får mandat men saknar politiker att företräda partiet.

— Vi har haft en problematik kring tomma stolar, och det är något vi har jobbat hårt med. Vi är en seriös aktör och vill delta i politiken på de nivåer där vi blir invalda, säger han till tidningen.

I kommunvalet 2018 fördubblade nästan Sverigedemokraterna sina mandat i Västerbotten. Men i fem av länets kommuner saknade man kandidater. Partiet hade då tomma stolar i Sorsele, Lycksele, Åsele, Bjurholm och Norsjö.

SD ställer upp med öppen lista i Lycksele

Nu har Sverigedemokraterna avanmält sig i Sorsele och Åsele kommun. I Lycksele kommun kommer partiet att ställa upp med öppen lista, vilket innebär att vem som helst kan kandidera för partiet utan att kunna bli nekad den eventuella plats i kommunen som partiet vinner efter valet.

– Kommunföreningarna fattar beslut om listor och de gör bedömningen att en öppen lista är en rimlig väg framåt i Lycksele. Jag har fullt förtroende för kommunföreningens bedömning, säger Petter Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Västerbotten.

MP deltar inte i kommunvalet i Aneby

Jan-Olov Adolfsson, ordförande för Miljöpartiet i Aneby, säger att partiet valt att inte delta i kommunvalet eftersom man inte hittat ett förstanamn till listorna.

Tidsfristen för riksdagspartierna att begära att strykas från valet löpte ut den 28 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter