Arkivbild. Foto: SVT

Ser inga problem med fjärrstyrda torn

Uppdaterad
Publicerad

Avtal för att införa så kallade fjärrstyrda flygtorn, däribland Umeås, är på gång.

– Vi avser teckna avtal det första kvartalet nu under 2017 med Swedavia, säger Olle Sundin generaldirektör för Luftfartsverket.

Generaldirektören Olle Sundin vid Luftfartsverket tycker att piloternas oro över fjärrstyrda flygtorn är obefogad och menar att man redan idag använder teknik via nätverk som i så fall redan gör systemet skört.

Han ser inte att det finns någon anledning att backa på de inriktningsbeslut man redan fattat att ersätta flygtornen i Umeå och vid fyra andra flygplatser.

Fjärrstyrda flygtorn

– Alla tekniska system inom flyger har en ganska rigorös och omfattande prövning innan det sätts i drift och så även här. De innefattas i samma regelverk som allt annat så där är det ingen skillnad. Transportstyrelsen har tillsynsansvaret och där är det upp till oss att visa att det är precis lika säkert.

Fem torn till ska styras från Stockholm

Luftfartsverket gör en stor besparing genom att Arlanda blir central för de fem tornen på distans. Olle Sundin menar att testkörningen som gjorts i Örnsköldsvik visst är tillräckligt underlag för att lita på systemet och menar att förberedelserna för att gå över till tekniken också föregåtts av ett arbete på Europakommissionsnivå.

– Det är ett tio år grundligt arbete med att arbeta med att harmonisera och utveckla och förändra konstnadsutvecklingen och där ibland har man också arbetat med de fjärrstyrda tornen som nu blir fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet