Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: TT

Shekarabi öppnar för ”asymmetri”

Uppdaterad
Publicerad

Civilminister Ardalan Shekarabi uppskattar kreativa förslag från landets kommunpolitiker. Men han är inte övertygad om att sammanslagningar av modell Dorotea/Danderyd är den bästa vägen att gå för att klara glesbygdens utmaningar.

Den så kallade långtidsutredning som nyligen blivit klar visar på en mängd utmaningar för glesbygden. SVT Nyheter Västerbotten har tidigare i veckan berättat om risken för chockartade skattehöjningar i glesbygdskommuner och att mindre skolor hotas när långtidsutredningen föreslår stordrift. Nu ställs krav på en aktivare politik i frågan.

”För tyst om regionalpolitiken”

– Politikerna måste driva regionalpolitik. Själv tycker jag att det är alldeles för tyst om regionalpolitiken, säger Hans Westlund, regionalforskare och professor på KTH.

Sverige 2040

– Idag säger politikerna att de vill att möjligheterna att bo och leva i hela landet ska fortsätta att finnas. Men om man vill det, så måste man nog se över systemet och göra det bättre än idag, säger Terese Bengard som är verksamhetschef på Hela Sverige ska leva.

Systemet måste ses över

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill inte ge några konkreta förslag på hur man ska få likvärdig välfärd över hela landet innan frågan utretts, men han öppnar upp för möjligheten att vissa kommuner kan få mindre ansvar än andra.

– Det finns en diskussion om asymmetri, att alla kommuner inte ska ha samma skyldigheter och ansvarsområden och det är något som måste studeras, säger Shekarabi.

Hur ska det bli likvärdigt om inte alla kommuner har samma krav?

– Då handlar det om att andra nivåer ska ta ansvar för dom verksamheterna, men det här är inget vi tagit ställning till.

Tror inte på sammanslagning

I måndags väckte Doroteas kommunalråd Mats-Erik Westerlund uppmärksamhet när han föreslog att Dorotea borde slås ihop med en rik kommun som till exempel Danderyd, istället för med Åsele eller Vilhelmina. Shekarabi säger att han uppskattar konstruktiva idéer från landet, men att sammanslagning kanske inte alltid är det bästa alternativet.

– Vi ska komma ihåg att de geografiska förutsättningarna ser väldigt olika ut i Sverige och kommunsammanläggningar kan inte vara enda lösningen. Vi måste jobba bredare med frågan, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige 2040

Mer i ämnet