Foto: SVT

Simhallen utdömd sedan 2017 – kommunen fortsätter söka dispens

Publicerad

I tre år har Vindeln sökt dispens för sin simhall. Nu har kommunstyrelsen föreslagit att söka dispens för fjärde året i rad. Beslut att bygga en ny simhall finns – men pengarna saknas.

Simhallen i Vindelns kommun byggdes 1973. Men nu 50 år senare sjunger den på sista versen. Ytskikten är utdömda sedan ett par år tillbaka, inga strukturella problem så som läckor har förekommit, men en upprustning skulle innebära ytterligare kostnader som kommunen inte har råd med.

Om några veckor ska miljö- och byggnadsnämnden fatta beslut om det blir ytterligare ett dispensår. Kommunstyrelsen har lämnat in ett förslag om dispens.

Samtidigt räknar kommunens tjänstemän på vad simundervisning för skolbarnen kan kosta i en annan kommun. Stängs simhallen kan barnen köras till antingen Bjurholm eller till Sävar. Exakt vad en sådan lösning kostar är inte fastställt.

Kan bli utan simhall i flera år

Det finns beslut i fullmäktige om att bygga ett nytt badhus men enligt kommunalrådet Mattias Haglund (S) ligger ett sådant projekt långt fram i tiden på grund av kommunens ekonomi. Det kan därför bli så att Vindeln kan stå utan simhall i flera år. Kostnaden för att renovera simhallen beräknas till närmare 45 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.