Nu ska covidtest levereras med drönare – Region Västerbotten testar nytt grepp

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten undersöker hur drönare ska kunna användas i den dagliga vården på glesbygden. Imorgon kommer man att skicka ett covidtest med drönare till en villa i Gunnarn.

– Utvecklingen går i ett rasande tempo, säger Pia Kristiansson, projektledare vid Region Västerbotten.

Region Västerbotten driver sedan 2019 ett projekt kallat  ”Morgondagens brevduvor för god och nära vård – först på landsbygden”. Där ska man testa en tur och returleverans av ett covidtest. Testet ska ske redan under morgondagen.

– Jag tror att det är världspremiär för att skicka covidtest med drönare, säger Pia Kristiansson.

Covidtestet ska skickas från helikopterplattan vid sjukstugan i Storuman till en villa i Gunnarn, en sträcka på cirka 3,5 mil. Där ska leveransen tas emot och sedan skickas tillbaka till sjukstugan.

– Vi har testat drönaren i flera veckor nu i Dorotea kommun, Storumans kommun och Lycksele kommun. Det har fungerat mycket bra. Kostnaden för drönartransporterna är oerhört låg i förhållande till bil och buss. Det minskar även påverkan på miljön och sparar tid för både patienter och personal, säger Pia Kristiansson, projektledare vid Region Västerbotten.

”Kanske kan få mediciner och pizza i samma veva”

När kan man ringa och säga, hej, kan ni skicka ett covidtest hem till mig?

– Tekniken finns ju redan. Vi vill bara göra mer tester så att inte kyla och värme påverkar. Men jag ser inga större hinder för att börja göra sådana transporter. Man kanske kan beställa medicin och få med en pizza i samma veva.

Bakgrunden till projektet är att vård av sjuka äldre på landsbygden är en svår utmaning för sjukvården. Förhoppningen är att det i framtiden ska bli möjligt att leverera medicin eller annat ända fram till dörren. Testflygningarna pågår fram till 20 december 2021 och projektet pågår till 31 december 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.