”Vi kommer att göra punktinsatser”. Hör Trafikverkets projektledare Claes Dahlgren om åtgärderna som behöver göras. Foto: Berno Jonsson, SVT

Skador på stängslet längs E4 i Västerbotten – risk att viltet kommer ut på vägarna

Publicerad

På flera ställen längs E4 genom Västerbotten har viltstängslet brutits sönder och rasat på grund av snömassorna som kom i vintras. Trafikverket inleder nu reparationsinsatser och det är något som kommer att kosta tiotusentals kronor.

– Vi har gjort en första inventering och aldrig förut har skadorna varit så stora. Det är både norr om Skellefteå, i Sikeåtrakten och söder om Umeå som snön har ställt till de största skadorna på viltstängslet, säger Claes Dahlgren om är projektledare för driftområde Umeå vid Trafikverket.

Älgarna och snön orsaken

Men han tror också att det är en kombination av snön och att stängslen börjar bli slitna och dessutom att älgarna trycker ner viltstängslet och då ger stolparna vika och går helt av i vissa fall.

Viltolyckor

Även portarna som finns till sommarstugeområden och olika skogsskiften ska få en översyn. Och där vill Trafikverket att folk blir bättre på att stänga portarna efter sig.

– Har vi stängsel som gått sönder och ligger ner och dessutom har flera portar öppna så blir det dubbel försämringseffekt och då blir det stor risk att viltet kommer ut vägarna, säger Claes Dahlgren.

Se bilder på stängslet som rasat och älgar som står vid vägen i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viltolyckor

Mer i ämnet