Personalchef Joakim Lundin tycker att det juridiska läget kring drogtesterna är för oklart. Foto: Fredrik Persson TT / Patrick Degerman

Skellefteå backar från drogtester av anställda

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga slumpvisa drogtester av Skellefteå kommuns personal. Det sedan flera myndigheter ifrågasätter det lämpliga i att göra testerna.

Personalnämnden tog på onsdagen beslutet att backa från drogtesterna. Nämnden var inte enig om att skrinlägga drogtesterna, Moderaterna och Liberalerna röstade för att försöket ska genomföras vid ett senare tillfälle.

– Under de förutsättningar som nu kommit fram känns det inte som rätt läge att genomföra beslutet som en av de första kommunerna i Sverige. säger Evelina Fahlesson (S), personalnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Tveksamheter

Även flera myndigheter är kritiska till testerna tänker kommunen fortsätta bevaka frågan.

– När nu såväl Justitieombudsmannen (JO) som Datainspektionen och Sveriges kommuner och landsting (SKR) lyfter tveksamheter kring flera juridiska aspekter, då är det inte läge att gå vidare, säger Joakim Lundin, personalchef i pressmeddelandet.

Skellefteå kommun skjuter också upp arbetet  med riktlinjer för drogtester i samband med nyanställningar till hösten.

Andra bakslaget

Kommunen har också under en tid försökt få till frivilliga slumpvisa drogtester för gymnasieungdomar.

Men det har stoppats eftersom Vänsterpartiet valt att överklaga de testerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.