Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Natalya Vintonyak på jobbet i förskoleköket i Bergsbyn och hör Daniel Hällgren, enhetschef vid Måltidsenheten, om hur viktig den ukrainska arbetskraften är. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Skellefteå kommun efterlyser fler ukrainare till kommunala bristyrken

Uppdaterad
Publicerad

Många av de ukrainare som kom till Skellefteå har fått jobb på kommunen inom omsorgen och på måltidsenheten. Men kommunen skulle vilja ta emot ännu fler personer – eftersom konkurrens om arbetskraften är så stor.

– Det vore fantastiskt om vi fick in fler, säger Daniel Hällgren, enhetschefen på måltidsavdelningen.

Kring 40 ukrainare jobbar nu inom omsorgen och på måltidsenheten i Skellefteå samtidigt som de läser svenska på folkhögskola. Men det är sådan konkurrens om arbetskraften att de skulle behöva vara ännu fler.

– Kockar är ett bristyrke i hela landet och det vore fantastiskt om vi fick in fler som kan få en anställning längre fram, säger enhetschefen på Måltidsavdelningen Daniel Hällgren.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

”Jättebra arbete”

Natalya Vintonyak, som tidigare jobbade på ett konditori i Ukraina, är sedan ett par månader tillbaka trainee på ett förskolekök i Bergsbyn strax utanför Skellefteå.

– Det är ett jättebra arbete, jag är glad, säger hon.

Skellefteå kommun har fått ett uppdrag att bosätta 197 ukrainare. Så många är de inte riktigt än men nu är ett gäng på ytterligare nästan 30 med familjer på ingång.

– Vi kommer att nå taket nu, men sedan går vi vidare och rekryterar ännu fler, säger Anna-Klara Granstrand, utvecklingsstrateg på Skellefteå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet