Foto: SVT

Skellefteå kommun håller presskonferens om läget på Kågeskolan

Uppdaterad
Publicerad

Ett 60-tal personer som arbetar på Kågeskolan har testats för corona. Det meddelade smittskyddsläkare Gunilla Persson under Skellefteå kommuns presskonferens fredagen.

Skellefteå kommun meddelade i måndags att Kågeskolan kommer att stängas till och med fjärde maj. Anledningen är lärarbrist.

Regionen startade utredning

Ett 60-tal ur personalen från skolan och hittills har ungefär 25 provsvar kommit in och ett 10-tal  av dem har varit positiva för corona. Eleverna har inte testats och det handlar om att det är bland personalen som frånvaron varit hög. Anne Rönnberg avdelningschef för grundskolan i Skellefteå säger att skolorna i Skellefteå fått göra en risk och konsekvensanalys och hon förstår att det här skapar oro.

Coronaviruset i Västerbotten

– Kommunen har startat en e-tjänst dit personalen kan höra av sig med sin oro eller om man har andra frågor, säger Anne Rönnberg.

”Unik situation”

Enligt Gunilla Persson är det här en unik situation att så pass många av personalen på skolan har blivit smittade. Det kommer att göras en smittspårning i varje enskilt positivt fall, men Gunilla Persson tror inte att man kommer att komma mycket längre när det gäller smittspridningen på skolan.

– Jag tycker att Kågeskolan sticker ut. Det har inte funnits någon skola med liknande problematik varken i länet eller i landet, säger Gunilla Persson som pratat med Folkhälsomyndigheten om Kågeskolan. Myndigheten känner inte till att någon annan skola har en liknande situation.

Anders Bergström säger att man ska försöka öppna Kågeskolan igen den fjärde maj, men att kommunen ska ha dialog med rektorerna på skolan för att se hur läget utvecklar sig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet