Arkivbild. Skellefteå Kraft drar sig ur finska Alholmens Kraft. Foto: SVT

Skellefteå Kraft drar sig ur Alholmens Kraft i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå Kraft drar sig ur sitt delägande i Alholmens Kraft i Finland. Detta för att affären dels varit för olönsam men också för att Alholmen, som delvis eldar med kol, står för 40 procent av Skellefteå Krafts fossila koldioxidutsläpp.

Skellefteå Kraft har varit delägare i Alholmens Kraft i Jakobstad i Finland sedan 1998.

– Det är hela Skellefteå Krafts DNA att vi ska vara med och påverka och driva omställningen till ett helt förnybart energisystem. Vi är övertygade om att det går, säger Joachim Nordin, VD på Skellefteå Kraft.

Hade ni stannat kvar hos Alholmens Kraft om det varit mer ekonomiskt fördelaktigt?

– Just det här delägarskapet har gått dåligt sen 2013. Ekonomin totalt sett för anläggningen är ansträngd, men vi hade nog haft mer tålamod att försöka påverka via vårt ägarskap, på sikt vill vi inte att man ska elda med fossila bränslen.

Vill fasa ut eldning med olja och torv

I dagsläget kommer resterande 60 procent av Skellefteå Krafts fossila koldioxidutsläpp från eldning med olja och torv. Oljeeldningen planerar man göra sig av med redan innan 2025.

– Vi använder till viss del oljeeldning när det är som mest kallt och vi behöver spetselda. Men vi har en plan på att helt komma ifrån, det är ett av våra viktigaste mål. Totalt sett ska vi avveckla torv fram till 2030.

Inga planer på att dra sig ur ägandet i Forsmark kärnkraftverk

Men trots Skellefteå Krafts målsättning om att bli 100 procent förnybara, finns i dagsläget inga planer på att göra sig av med de andelar man äger i kärnkraftverket i Forsmark.

– Det är inget som man ändrar på jättesnabbt. Vi äger några procent, vårt fokus är inte på att bli av med ett sånt ägande. Vårt fokus är på att öka andelen förnybar el, säger Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.