Karin Granberg, läkare Skellefteå AIK. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Skellefteås lagläkare vill att SHL-spelare covidtestas inför match

Uppdaterad
Publicerad

Lag efter lag i SHL drabbas av att spelare smittas av covid-19 och Skellefteå AIK:s lagläkare anser nu att provtagningen bör utökas.

– Det är de yngre som ofta har lindriga eller inga symptom som är smittdrivande och vi måste ta vårt samhällsansvar, menar Karin Granberg.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är fortfarande att provtagning ska ske vid symptom. Ändå har Skellefteå AIK valt att testa hela laget trots att alla varit symptomfria. Hittills två gånger dessutom.

– Tack vare det har vi också hittat totalt tre smittade spelare som var symptomfria, berättar lagläkaren i Skellefteå AIK, Karin Granberg.

I ett fall fick det den besvärliga konsekvensen att spelaren ifråga blev tvungen att efter matchen mot Malmö sätta sig i en bil och åka själv hela vägen hem till Skellefteå. En resa på närmare 140 mil.

– Han messade på natten att det hade gått bra och jag tycker spelarna ska ha all heder för att de tar sitt ansvar, men det räcker inte, vi behöver höja ribban, säger Karin Granberg.

Provtar även juniorlagen

Lagläkaren tror på en utökad provtagning inför matcher eftersom viruset gynnas av fuktig miljö och yngre symptomfria smittspridare.

– Vi ser att det lätt galopperar iväg och jag tror faktiskt att det är det sätt vi har att upprätthålla SHL.

Karin Granberg har ännu inte fått gehör för sin åsikt i SHL-sammanhang, men har den egna föreningen med sig. Skellefteå AIK har nu också valt att provta ett av juniorlagen vilket ledde till att även två spelare där som var symptomfria testade positivt. De får nu, liksom deras föräldrar och syskon, stanna hemma.

– I veckan kommer vi att gå vidare och screena även de andra juniorlagen.

Som läkare understryker hon att hon förvissat sig om att den här typen av mer omfattande testning i nuläget inte får någon så kallad undanträngningsseffekt i vården. I övrigt ser hon det arbete som föreningen nu gör som en viktig kartläggning för att veta hur man ska planera framåt.

– Tanken här har ju till exempel varit att Rinkside skulle öppna igen men nu skjuts det framåt, konstaterar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.