Genrebild. Foto: Solum, Stian Lysberg/TT

Skogsstyrelsen: ”Stora delar skog hotar naturvärdena”

Uppdaterad
Publicerad

I mer än hälften av de skogar som Skogsstyrelsen formellt skyddat i landet är den naturvårdande skötseln eftersatt, vilket utgör ett hot mot naturvärdena. I de norra delarna av Sverige är var femte område i akut behov av skötsel.

I norra delen av landet är var femte område i akut behov av skötsel. Det visar en landsomfattande inventering av över 12 000 områden som Skogsstyrelsen gjort.

– Inventeringen visar svart på vitt att skötseln är väldigt eftersatt i många områden. Görs inte skötselinsatserna riskerar naturvärden att kraftigt skadas och då kan vi förlora hela syftet med att skogen skyddats, säger Emma Liljewall, specialist på områdesskydd vid Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Inventeringen visar att nästan 60 procent av de skyddade områdena i landet behöver någon typ av skötselinsats på kort eller lång sikt för att naturvärdena ska kunna finnas kvar och utvecklas.

”Kontrollerade skogsbränder gynnar tallar och lövträd”

I Västerbotten rör det sig om 42 procent och Emma Liljewall menar att skötselbehovet ofta är naturvårdsbränning där kontrollerade skogsbränder gynnar tallar och lövträd.

– I de norra delarna av Sverige utgörs de skyddade områdena ofta av gran- eller tallskog med varierande inslag av löv. Skötseln kan också handla om att gran hålls tillbaka genom röjning eller att utrymme skapas runt värdefulla träd.

Finns inga särskilda pengar för skötsel

I Sverige som helhet är de vanligaste akuta åtgärderna att ta bort gran som tränger sig på i såväl löv- som tallskogar. Det handlar om att göra skogarna mer glesa för att släppa in mer ljus, friställa gamla och värdefulla träd samt öka mängden död ved. På lång sikt handlar det mer om bete av tamboskap och fler naturvårdsbränningar.

Skogsstyrelsen har inga särskilda pengar för skötseln av skyddade områden och måste därför prioritera de områden som har mest akut behov av skötsel.

Så stor andel områden har skötselbehov i de olika länen:

Halland: 85 %

Stockholm: 82 %

Uppsala: 78 %

Västra Götaland: 74 %

Jönköping: 71 %

Kronoberg: 71 %

Blekinge: 70 %

Västmanland 68 %

Kalmar: 67 %

Östergötland: 67 %

Skåne: 66 %

Värmland: 61 %

Gävleborg: 55 %

Jämtland: 52 %

Örebro: 50 %

Södermanland: 45 %

Västerbotten: 42 %

Västernorrland: 40 %

Norrbotten: 37 %

Gotland: 34 %

Dalarna: 25 %

Riket: 58 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.