Gunnar Olofsson är strateg på Umeå kommun. Foto: SVT, arkiv

Skolstrategen om Bräntbergsskolan: ”Elevunderlaget är för litet”

Uppdaterad
Publicerad

Bräntbergsskolan i Umeå tappar elever enligt prognosen och det är inte hållbart att ha kvar den.

– Det ser tyvärr ut så att elevunderlaget på Bräntbergskolan blir för litet. Det blir instabilt kvalitetsmässigt, säger Gunnar Olofsson, skolstrateg.

Umeå kommun ser över skolstrukturen och högstadieskolorna står inför stora förändringar. Elevantalet i Umeå ökar med ungefär 2 000 elever de kommande tio åren, men ökningen sker inte i alla stadsdelar.

– Det sker ingen elevökning i Marieområdet och flera vårdnadshavare väljer andra skolor än Bräntbergsskolan i området, säger Gunnar Olofsson.

”Jag förstår kritiken från föräldrarna”

Kommunens förslag är därför att eleverna på Bräntbergsskolan från hösten 2019 eller början av 2020 flyttas till Maja Beskowsskolan. Beräkningarna visar enligt skolstrategen att det inte blir hållbart att ha två högstadieskolor så nära varandra.

 – Om elevunderlaget blir för litet blir också elevpengen mindre och det blir svårare för skolan att anställa lärare. Det går inte att ha en stabil personalplanering med ett bristande elevunderlag, säger Gunnar Olofsson.

Maja Beskowsskolan blir en jätteskola där totalt 1 600 elever, 1 000 på gymnasiet och 600 på högstadiet, ska gå. Kritiska föräldrar menar att elevperspektivet saknas.

– Jag förstår kritiken från föräldrarna. Bor man på Marieområdet och vill ha barnen på Bräntbergskolan så är det så klart att andra alternativ är sämre. Men det finns flera mindre skolor i området att välja på. Vår bedömning är att om man ska upprätthålla en stabil lärarkår och en stabil verksamhet med god kvalité riskerar det att bli sämre om man har två skolor i samma område med för litet elevunderlag. säger Gunnar Olofsson.

Nedläggning av Ersängskolan inte en bra lösning

En alternativ lösning har varit att lägga ner högstadiet på Ersängskolan. Men detta menar skolstrategen inte är en lika bra lösning.

– Det tycker vi är sämre eftersom de har en möjlighet att personalplanera bättre eftersom de har låg- och mellanstadium, säger Gunnar Olofsson.

I november ska politikerna fatta beslut om framtidens 7-9-skolor i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.