Peter Ståhlberg, Wasalines vd, säger att det är dags att lägga ner det emotionella och tänka rationellt. Foto: SVT // Wasaline

Wasalines vd: ”Dags att lägga ner det emotionella och tänka rationellt”

Uppdaterad
Publicerad

Finlands regeringsbeslut om att begränsa rörligheten över landets gränser gör att passagerartrafiken på Wasalines färjor upphör. Turerna kommer dock att fortsätta gå lika ofta för pendlare och gods.

– Som företagsledare är det dags att lägga ner det emotionella och tänka rationellt, säger Wasalines vd, Peter Ståhlberg.

Finlands regering beslutade under gårdagen att begränsa rörligheten över gränsen mellan Sverige och Finland. Endast de som pendlar i arbetssyfte mellan Sverige och Finland får passera in i landet om de uppvisar att de varit på arbetsresa.

– Det är i princip så att det bara är de som reser i tjänst som åker. Så det är ju nöjesresandet som det påverkar, säger Wasalines vd, Peter Ståhlberg.

Coronaviruset i Västerbotten

Inga minskade turer

I dag körs Wasalines turer som vanligt, och att minska på turerna skulle få konsekvenser för industrier i Sverige och Finland.

– Det är viktigt här att vi håller ihop, det är många industrier som är beroende av turerna. Lägger vi ner trafiken, så innebär de som väntar på råvaror får lägga ner. Det är nyttotrafiken som är viktigast nu och som vi fokuserar på, säger Ståhlberg och fortsätter.

– Det är klart att vi inte kommer kunna köra om det innebär en ekonomisk förlust för oss, så vi får se framöver.

Påverkar personalen

Även om det inte påverkar passagerarna så kommer det få konsekvenser för företagets personal.

– Vi håller ju på att vi ska börja med samarbetsförhandlingar. vi kommer gå igenom och se vem som behöver eller inte behövs. Så får vi ses hur ekonomin påverkas, säger Ståhlberg.

Hur känns det då för dig som vd när det här nu sker?

– Som företagsledare är det dags att lägga ner det emotionella och tänka rationellt. Vi får rädda det som räddas kan och göra det bästa, avslutar Ståhlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet