Lee Domthaisong stöt på 145kg som säkrade guldet Foto: privat

SM-guld till Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

Lee Domthaisong från Vilhelmina startade starkt och ingen av motståndarna lyckades komma ikapp. Därmed visade han att han är starkast i Sverige i sin viktklass i tyngdlyftning.

Det var på torsdagen som Lee Domthaisong från Vilhelmina TK lyfte hem ett eftertraktat SM-guld i tyngdlyftning till länet. Lee Domthaisong startade starkt med att ta 125 kg i ryck, och ledde sedan med fem kilo före motståndaren Daniel Sjöberg. Flera försökte under tävlingens gång att komma i fatt men ingen lyckades.

– Det var en thriller. Vi stod och hade hjärtat i halsegropen, säger Jonny Kärkkäinen, Lee´s coach.

Tränaren: ”Den här killen är unik”

Efter det stod klart att Lee vunnit guldet brast klubben ut i en glädjeyra.

– Han fick en puss på kinden och kramar. Vi är så glada. Den här killen är unik, säger Kärkkäinen.

”Han en hjälte”

Lee tog ingen medalj i stöt men vann sammandraget 85-kilosklassen med 270 kg totalt före Sebastian Fallman, CF Nordic TS, 266 kg, och Daniel Sjöberg, Mossebergs AK, 265 kg.

– Han en hjälte. Man kan inte säga annat. Lee var jätteduktig som ungdom och junior och efter tolv år tar han nu tillbaka tronen.

Inte helt nöjd med resultatet

Lee Domthaisong är 37 år och har tidigare tagit ett SM-guld 2003. Efter det har han haft ett uppehåll. För ett år sedan gjorde han comeback. Han glad över guldet men hade velat lyfta tyngre.

– Jag tävlar mot mig själv och var inte helt nöjd med resultatet. Men jag är glad för guldet. Det hade blivit en stor besvikelse att gå hem utan medalj.

Vad siktar du på nu?

– Nu har jag landkampsuppdrag och ska tävla i Nordiska mästerskapet i Finland i september. Det är första delmålet. Jag siktar på att ta ett nytt svenskt rekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.