Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bitr. smittskyddsläkare Gunilla Persson tror att deltavarianten kommer att dominera bland de bekräftade fallen. Foto: SVT

Smittskyddet räknar med att deltavarianten tar över

Publicerad

Under föregående vecka har deltavarianten ökat upp till 72 procent i länet trots att spridningen av covid-19 har minskat. Enligt smittskyddsläkare Gunilla Persson räknar regionen med att nio av tio personer av de som smittas kommer få deltamutationen.

Hittills har 33 av de 43 positiva proverna analyserats för deltavarianten. Tidigare har delta funnits i kluster men under den senaste tiden har den spridits sig i samhället utan att den går att spåra till ett specifikt fall.

– I kombination med att vi inte har full vaccinationsstäckning och att folk inte följer de allmänna råden är delta ett stort hot, säger Gunilla Persson.

Smittspridningen störst bland unga

Av de positiva fallen hittills är det i åldersgruppen 20–29 år som spridningen är som störst. Främst är det i sociala sammanhang, i familjen och vid utlandsresor som de flesta fallen uppstår.

– Många kompisgäng åker på nöjesresor och festar och tänker inte på att det är en pandemi som pågår, säger hon.

I klippet hör du Gunilla Persson om deltaspridningen i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer