Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Sundström, renhållningschef på Vakin, berättar varför beslutet om återvinningen är viktigt. Foto: Isa Sandberg/SVT

Beslut om ny lag kring återvinning – ansvar kan hamna på kommunnivå

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag ska riksdagen fatta beslut om en ny lag som kan innebära att kommunerna tar över ansvaret för hushållsnära hämtning av förpackningar. Umeå kommun tror att beslutet kan göra stor skillnad.

– Det finns för mycket material och förpackningar i restmaterialet, säger Per Sundström, renhållningschef på kommunala Vakin.

På Vakin, Umeå kommuns bolag för vatten- och avfallshantering, har man inväntat beslutet för att kunna börja jobba med frågan.

– Det är en komplex fråga. Jag hoppas och tror att man kommer fram till ett beslut så att vi kommer ifrån det här dödläget. Förhoppningsvis blir det ett kommunalt ansvar, säger Per Sundström, renhållningschef på Vakin.

Men det finns utmaningar för kommuner som har hushåll i glesbygd.

Frågan om ansvaret för förpackningar har diskuterats mycket genom åren. Per Sundström hoppas att ett kommunalt ansvar ska göra det lättare att återvinna, om man kan sortera och slänga förpackningarna hemma på samma sätt som man nu gör med matavfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.