Foto: Privat/SVT

Farhågan: Fyra av fem rådjur klarar inte vintern på grund av snömängderna

Uppdaterad
Publicerad

De stora snömängderna gör att rådjuren i Västerbotten har det väldigt tufft. Jaktläraren Torbjörn Lövbom vid Naturbruksgymnasiet i Burträsk bedömer att upp mot 80 procent av rådjuren i länet inte kommer att klara vintern utan stödutfodring.

– De har det jättetufft, säger han.

Det var i söndags som Torbjörn Lövbom, jaktlärare vid Naturbruksgymnasiet i Burträsk, fick ett samtal från en villaägare som hade ett svårt medtaget rådjur liggandes vid huset på sin tomt.

– Det var i ganska dåligt skick, men det såg ut att gå att rädda. Det är vätskebristen som är det stora problemet för dem, säger han.

Lagstiftningen möjliggör att man kan ta hand om ett vilt djur i 48 timmar. Torbjörn tog med rådjuret till Naturbruksgymnasiet där det fick vätskeersättning, piggnade till och fick vila upp sig i två dygn, innan det släpptes ut igen.

– Det kändes lite tufft att släppa ut det i 27 graders kyla, säger han.

Vill att lagen ses över

De stora snömängderna talar emot att rådjuret ska klara vintern, menar Lövbom. Han tycker att lagstiftningen bör ses över och vill se möjligheter att hjälpa djuren längre vid extrema förhållanden.

– Det vore rimligt med en lagstiftning där Länsstyrelsen kan ge dispens för den här typen av omhändertagande vid speciella förhållanden. För vi bor i ett avlångt land och det är enorma skillnader mellan Skåne och Västerbotten.

Se när Torbjörn släpper tillbaka rådjuret i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.