Foto: SVT

Skolan slopar slaskhinken – ska stoppa matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

För att minska på matsvinnet har Röbroskolan i Storuman börjat med en helt egen taktik. Nämligen att helt enkelt plocka bort sopkorgen.

– Det är en del av hållbarhetstänket som kommunen har, och barnen är ju väldigt medvetna om hållbarhetstänk, säger kökschefen Christina Gideonsson.

Matrådet på Röbroskolan i Storuman var överens om att de gemensamt behövde satsa på att minska matsvinnet. Inte bara för att spara pengar, utan också för att spara på planeten. För att nå målet upprättades sophinksfria dagar.

– Det funkar bra. Förra veckan slängde vi ungefär tio kilo på hela veckan, innan kunde det vara tio kilo per dag. Detta är en del av hållbarhetstänket som kommunen har och barnen är ju själva väldigt medvetna kring hållbarhet, säger Christina Gideonsson till SVT.

Matsvinnet i Västerbotten

”Slänger mindre”

I matrådet sitter både personal och elever, barnen har alltså fått vara med och bestämma. Och bland eleverna som SVT pratat med var åsikterna framförallt positiva.

– Jag tycker det är bra för man slänger ju mindre mat och då minskar matsvinnet.. Själv slänger jag mindre än innan, säger Wilma Sundin.

Även Oscar Westin är positiv:

– Det är viktigt tycker jag, för det pratas mycket om miljön och hur det kommer gå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet i Västerbotten

Mer i ämnet