Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet Kjell Öjeryd (V) och oppositionsrådet Pia Sjöberg (S) berätta om vilka deras respektive partiers viktigaste valfrågor är. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Kommunalrådet i Sorsele inför valet: ”Vill införa arbetstidsförkortning”

Publicerad
Val 2022Valresultat

Det råder positiva vindar i Sorsele kommun. Fler vågar starta eget och många som flyttar till kommunen skapar sin egen sysselsättning. Det styrande Vänsterpartiet vill locka fler till Sorsele med arbetstidsförkortning. Oppositionen Socialdemokraterna vill däremot satsa på barn och unga.

Under de senaste åren har Vänsterpartiet styrt politiken i Sorsele tillsammans med Centerpartiet. En politisk fråga som Vänsterpartiet länge försökt driva igenom, utan att lyckas, är arbetstidsförkortning inom omsorgen. Får partiet behålla makten även efter kommande val, tror dock kommunalrådet Kjell Öjeryd (V) att det kommer vara möjlighet att driva igenom.

– Vi har haft jobbiga budgetår bakom oss, men ekonomin ser skaplig ut nu så vi ska kunna genomföra det, säger Kjell Öjeryd (V).

”Långt ner på prioriteringslistan”

Samarbetspartnern Centerpartiet, som ännu inte vet hur deras samarbeten kommer se ut efter valet, prioriterar satsning på unga som sin viktigaste valfråga. Men de sätter sig inte emot förslaget om arbetstidsförkortning.

– Den frågan ligger egentligen långt ner på vår prioritetslista, men om det finns en rimlig budget för förslaget så är det inget vi motsätter oss, säger Centerpartiets ordförande Kristina Axelsson.

Oppositionspartiet Socialdemokraternas viktigaste valfråga inför nästa mandatperiod är i likhet med Centerpartiet satsningen på barn och unga.

I klippet hör du mer om Vänsterpartiets och Socialdemokraternas viktigaste valfrågor.

Moderaterna: 1 mandat
Centerpartiet: 3 mandat
Socialdemokraterna: 8 mandat
Vänsterpartiet: 8 mandat
Sverigedemokraterna: 1 mandat

Källa: Regionfakta.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet