Nu är Västerbottens vaccinsamordnare på plats och redo att ta emot era frågor. Foto: SVT.

Vaccinsamordnaren svarade på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

Hur många har egentligen vaccinerats mot covid-19 i Västerbotten? Och när får alla 70-plussare vaccin? Västerbottens vaccinsamordnare Ronny Lestander svarade på era frågor. Chatten pågick under fredagen klockan 9.30-10.30.

Tittarna ställde frågor om vaccineringen i Västerbotten

Pinnat inlägg

Under drygt en timme har Ronny Lestander, regionens vaccinationssamordnare, svarat på era frågor i denna chatt. 

Alla frågor har inte hunnits besvarats, men många svar finns också på 1177.se. Läs gärna igenom hela tråden.
Nu avslutar vi chatten. Tusen tack för ert intresse!

Matilda • Utifrån kunskapsläget just nu när skulle du gissa att fas fyra inleds?

April

carola • Varför får ingen svar angående tidsplanen, det borde väl gå att på ett ungefär beräkna o svara på?

Se tidigare svar

Kalle • Många ställer frågor om vaccinering, finns det någon tidsaxel som visar hur planeringen ser ut

På Regionens hemsida och 1177 finns en bild som i stort beskriver de olika stegen och ungefärlig tid !

Helen Styrbjörn • Personal som vaccinerar är dom inte skyldiga att följa hygienrutinerna vi har i sjukvården. Ser dagligen inslag på TV med personer som förbereder sprutor och personerna har ringar, klockor och målade naglar. Har även sett bilder på Facebook när vaccin getts där personalen har lösnaglar. Det har pratats om brister i hygienrutiner på äldreboenden men det förekommer på fler håll. Blir så ledsen att se detta. Vill inte bli vaccinerad av personal som inte kan följa hygienrutinerna.

Naturligtvis skall vi följa hygienrutinerna och se till att vi utför vaccineringen på ett smittsäkert sätt !

M • I förrgår fick min sambo första vaccinationssprutan. Han är 39 år, helt frisk och tillhör inte någon riskgrupp. Igår eftermiddag åkte han hem från jobbet med hög feber och sov sedan hela kvällen fram till imorse. I vanliga fall när han får feber har han inte speciellt hög feber, men igår hade han 39,1 och när jag sms:ade och frågade honom nu under morgonen hade han 38,6.

Hur vanligt är det att få den här reaktionen efter att man fått sprutan? Är det en reaktion eller är det någonting annat ? Han har inte tagit något coronatest.

En medicinsk fråga där jag kanske inte är rätt person att svara men. När det gäller biverkningar så får vi hela tiden ny data efter att fler personer i Världen fått vaccin. Det är väldigt få allvarliga biverkningar rapporterade och det vanligaste är irritation vid sticket och ibland snabbt övergående influensaliknande symtom.

Malin • Tror du att vi kommer kunna resa inom Sverige i sommar?

Förhoppningsvis

Carola • Vilken månad kommer riskgrupp o 55+ vaccineras?

En kvalificerad gissning skulle bli mars-april

Stefan Westerberg • Hur håller regionen kontroll på hur vaccindoser används? Registreras det centralt eller släpper man ut doser på vinst och förlust? Vill gärna ta del av hur doser distribuerats och hur man prioriterat. Illa då hälsocentralerna vaccinerar sin administrativa personal som är friska och unga före prioriterade grupper.

Alla doser registreras, vi har naturligtvis en strukturerad plan för utleverans. Det vaccin vi nu använder har mycket specifika transport och hanteringskrav vilket ibland kan innebära att man vaccinerar "fel person" för att inte behöva kassera vaccindoser.

Lilian • Jag är 85 år och bor hemma utan hemtjänst, vilken månad får jag vaccineras?

Svårt att svara på men en kvalificerad gissning är mitten eller slutet av februari

Anna • Hur många vacccindoser har/får Norsjö i veckan? När är det dags för 70 pulsade i Norsjö att vaccineras?

Jag har inte leveransplanen för denna och nästa vecka tillgänglig på den plast jag är nu. Så snart vi vet när det är dags för 70+ kommer vi att gå ut med information

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet