Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Magnus Blomgren berätta om Centerns tapp i Västerbottens kommuner Foto: SVT

Centerpartiet backar i alla kommuner i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet gör ett riktigt svagt val på kommunal nivå i Västerbotten. Preliminära siffror tyder på att partiet backar i alla kommuner i Västerbotten, bland annat i Storuman och Nordmaling där man haft makten senaste mandatperioden.

– Man har gjort ett mycket dåligt val, säger statsvetaren Magnus Blomgren.

Största tapp gör partiet i Storuman där man backar 18,8 procent. Även i Vilhlemina är raset stort – back 18 procent. I Nordmaling tappar partiet 10,6 procent.

Centerpartiets Tomas Mörtsell har varit kommunstyrelsens ordförande i Storuman men flaggade redan innan valet för att han skulle avgå, något han tror kan vara en förklaring till partiets dåliga valresultat:

– Jag tänkte göra något annat efter valet och när jag har träffat väljare verkar det vara en del av anledningen. Sedan har vi styrt i tolv år och det är ofta så, att efter en tid, vill man som väljare testa att rösta på något nytt, säger Tomas Mörtsell (C).

Här kan du se hur din kommun röstat.

Hör statsvetaren Magnus Blomgren om centerns dåliga resultat i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.