Statsvetaren Magnus Blomgren analyserar vilka de viktigaste valfrågorna kommer att bli. Foto: SVT

Statsvetarens analys – vårdfrågan har störst potential

Uppdaterad
Publicerad

Vården är den politiska fråga som har störst potential ur ett västerbottniskt perspektiv. Men samtidigt är det svårt att göra tydlig politik av frågan, menar statsvetaren Magnus Blomgren.

Med knappa fem månader kvar till valet har de politiska partierna nu lanserat sina strategier och valfrågor. Vård, skola, omsorg, men också kriminalitet är viktiga teman så här långt. Statsvetaren Magnus Blomgren menar att vården är den fråga som har störst politisk potential i Västerbotten.

– Det har ju varit diskussion i många år om hur vi ska organisera sjukvården, inte minst i inlandet. Men det är svårstyrda frågor, så vilken betydelse det får i valrörelsen är svårt att säga, säger Blomgren som är lektor i statsvetenskap på Umeå universitet.

Val 2018 Västerbotten

”Svår balansgång”

Magnus Blomgren konstaterar att partierna på riksplanet nu håller på att positionera sig. Det handlar i mångt och mycket om en balansgång mellan att profilera sig med tydliga budskap, men samtidigt inte stänga några dörrar.

– Det här är en svår balansgång för partierna som jag tror kommer att prägla hela valrörelsen, säger Magnus Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet