Visa alla (2)

Jannices dotter fick leukemi: “Man räcker inte till som förälder”

Publicerad

För nästan tre år sedan drabbades Jannice Eklöfs dotter Juva av leukemi. För familjen har det varit fler år av oro och kamp.
Jannice Eklöf tycker att stödet till familjer är för dåligt.
– Det är barnet som är sjukt men hela familjen blir drabbad. Man räcker inte till som förälder, säger Jannice Eklöf.

Juva var fyra år när hon blev sjuk i leukemi. Familjen bor 11 mil väster om Sundsvall det blev långa sjukhusvistelser i Umeå. 

För familjen har det varit en tuff period med år av oro. Mamma Jannice Eklöf är tacksam över vården, men menar att familjen hade behövt mer stöd. 

– När fokus ligger på att bota cancern är det inte så lätt att ta hand om sig själv och man räcker inte till för sina andra barn, det blir inte bra, säger hon. 

Storasyster går i terapi  

Sedan i höstas är Juva färdigbehandlad och idag mår hon bra. Men för de andra familjemedlemmarna har det jobbiga kommit efteråt. Juvas storasyster Jennilie går nu i samtal för att bearbeta all stress som Juvas sjukdom inneburit. Hon hade velat ha samtalsstöd under de år som lillasyster åkte in och ut från sjukhus. 

– Jag var liten då, kanske 11 när min syster fick leukemi. Jag trodde hon skulle dö och fick ett väldigt behov att ha kontroll över familjen, säger Jennilie.  

”Inte lätt att ta hand om sig själv” 

Och detta är inte ovanligt. Jannice Eklöf vittnar om att många av dem hon träffat på sjukhus har hållit ihop till sista behandling men att måendet hos familjen ofta kraschar då, när det mest akuta är över.  

Hon tycker att alla familjemedlemmar borde få kurator- eller psykologstöd redan från dag ett.  

– Det är inte så lätt att ta hand om sig själv. Jag bloggade för Barncancerfonden, det var mitt sätt att sätta ord på känslorna. Alla är olika, säger Jannice.

SVT rapporterade · Har någon i din närhet drabbats av cancer - vad fick du för stöd?

10.21
Hej! Syskon och föräldrar och andra närstående glöms ofta bort när en familjemedlem drabbas av cancer. Har någon i din närhet drabbats? Hur upplever du att stödet var? Dela med dig i vår chatt.
12.50
Något stöd fick jag inte, vare sig vid min fars tid som cancersjuk eller vid makens hjärtinfarkt. Man är helt ensam.
14.07
Inger stöd alls. Min man har drabbats. Inte ens han fick något direkt eget stöd. Ett samtal, nästa ställdes in. Han försökte få en ny tid men orkade tillslut inte tjata.
Flera släktingar har drabbats. Även där har stödet till dem och vi i omgivningen varit lika med noll.
Mina barn fick besked om en annan allvarlig sjukdom förra året som kommer förkorta deras liv. Ingen i våran familj har fått någon psykologisk stöttning efter det.
Det är så här vården ser ut.
Vi bor i Västernorrland.
16.00
Jag fick spridd prostatacancer och från samhället fick eller erbjöds inget alls
16.05
Min mamma fick levercancer och hade en utdragen och smärtsam dödsprocess som varade i 6 månader. Hon var då min enda förälder och min syster och jag som var i 20-årsåldern fick ingen hjälp alls. Vi fick sköta hus och ekonomi bäst vi kunde. Ingen frågade någonsin om vi behövde hjälp med något. Jag drabbades till sist själv och fick en mycket bra läkare men något stöd i övrigt var det aldrig tal om.
17.34
Min mamma fick levercancer och hade en utdragen och smärtsam dödsprocess som varade i 6 månader. Hon var då min enda förälder och min syster och jag som var i 20-årsåldern fick ingen hjälp alls. Vi fick sköta hus och ekonomi bäst vi kunde. Ingen frågade någonsin om vi behövde hjälp med något. Jag drabbades till sist själv och fick en mycket bra läkare men något stöd i övrigt var det aldrig tal om.
17.34
Morsan fick livmoderhalscancer som spred sig. Cola efter 3 månader. Syrran fick ta hand om hus och ekonomi, plus sin egna familj. Hon fick efter ta hand om begravningen. Och försäljning av huset via kronofogden. Banken bara skicka massa papper på krav om pengar.
Och att hon skulle sälja det själv för att få in så mycket pengar som möjligt till banken. Till slut gav hon upp och kronofogden fick ta hand om allt. Och banken gick med förlust på ett par hundra tusen. Men det kvittar ju för banken. Men detta tjat via brev och telefonsamtal från bank och kreditgivare. Ingen hjälp eller förståelse fanns. Alla ville bara ha så mycket pengar tillbaka som möjligt.
19.41
Vår son avled av leukemi 1970 efter 3 års sjukdom. Hur han behandlades finns inga ord för. Vid mötet med läkare efter provtagning och undersökning sa läkaren direkt : Han har leukemi och kommer att dö det här klarar han inte. Fruktansvärda smärtsamma behandlingar han plågades och ingen talade om vad som skulle hända. Plötsligt kunde ett gäng läkare med sprutvagn komma in på rummet. Han hölls fast o fick sykostatika som
gav stora brännsår eftersom han kämpade..helvetet på jorden säger jag ingen att prata med.
När han skulle dö kom dom in med lustgas och sa att det var dags sen lämnade dom oss ensamma. Efter ingen kontakt från sjukhuset och ett liv i kaos för familjen. Trauman skapas nog många gånger just i vården sviterna lever alla vidare med. Att
det nästan 50 år senare är likadant här uppe är skandal!!!
Är det någon som forskar på konce-
kvenserna efter såna här trauman
Och det bemötande som funnits i vården (och finns) . Det finns väldigt lite insikt om trauman över huvud taget i vården fortfarande.
Trauman går ju dessutom i arv.
Överfyllda sjukhus idag sttityder behöver förändras.
21.32
En psykolog som diskuterade en annan person, än den närstående, med mig. Det blir ju sådär förtroende för vården, så jag gick därifrån bara.
21.32
Vår mamma fick myelomcancer när jag var 18 år. Vi hade ingen kontakt med pappa och fick absolut ingen som helst hjälp av vården. Läkaren kom in i rummet och meddelade att vår mor hade ca. 6 månader kvar att leva. Min mormor och min styvpappa var med så de fanns såklart som stöd men ingen i vården hjälpte oss.

Min mamma lever dock forfarande (hon har även genomgått bröstcancer under denna period) efter snart 13 år!!!

Men har tänkt på det i efterhand - att vi bara blev lämnade med beskedet........

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

”Det är bara överlevnad” – hör Jannice Eklöf om vad som händer med familjen när ett barn får en cancerdiagnos. Foto: Privat/SVT
Jannice Eklöf om vad som händer med familjen när ett barn får en cancerdiagnos. Foto: SVT