Digitala mässor, utbildningar och information. Anders Eriksson på Arbetsförmedlingen i Skellefteå berättar hur de ska få fler att flytta norrut. Foto: Marit A Israelsson

Betalt för att flytta norrut – nu höjs röster om flyttbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Norra Sverige pekas ut som världsledande i den gröna omställningen, men för att industrins mångmiljardsatsningar ska lyckas väl måste tiotusentals svenskar flytta norrut. Nu höjs röster om att regeringen borde återinföra flyttbidrag för boende i landets storstäder.

Beräkningarna säger att batterifabriken i Skellefteå, och all verksamhet som uppstår runtomkring, kommer att skapa mer än 10 000 nya jobb. Och redan i dag finns det massor med lediga jobb i norr.

– Tittar man bara i Platsbanken så visar ögonblicksbilden att det finns 9 000 lediga jobb i Norrland just nu, konstaterar Anders Eriksson som är chef för Arbetsförmedlingen i Skellefteå.

Industriboomen i norr

Stor inflyttning från storstäderna krävs

De många tomma stolarna på förmedlingen blir en tydlig symbol för att arbetslösheten i Norrbotten och Västerbotten är lägst i hela landet.

– När vi tittar på hur arbetslösheten ser ut och de behov vi har av arbetskraft så blir det tydligt att vi behöver en stor inflyttning för att klara den här tillväxten av arbeten.

Samtidigt visar forskning att det är svårt att få folk att flytta för ett jobb.

– Därför tror jag att det krävs politiska beslut för att allt det här ska bli verklighet. Vi kanske behöver en ny typ av flyttbidrag, säger Linda Nilsson som är vd för Handelskammaren i Norrbotten.

När hon tog examen från universitetet fick hon bidrag för att flytta till Stockholm, vilket hon gjorde.

Northvolt välkomnar förslag om bidrag

– Flyttbidrag tycker jag är en fråga som politiken ska fundera på och ta ställning till, vi måste hitta sätt där människor faktiskt väljer att komma hit och det är hela samhällets ansvar, menar arbetsförmedlingschefen Anders Eriksson.

Förslag om bidrag för flytt är något som företaget Northvolt välkomnar. De menar att det också är en samhällsuppgift att ge ekonomiskt stöd och trygghet till de som flyttar.

– Det är samhällets ansvar, inte minst eftersom man i decennier haft en arbetsmarknadspolitik som har lett till flyttlass söderut. Då måste man också finnas där och stötta när människor till exempel får chansen att flytta tillbaka, säger Anders Thor som är ansvarig för samhällsrelationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet