Flera hallar riskerar att rasa samman på grund av snömassorna. På flera håll pågår nu ett intensivt arbete för att rädda lokalerna. Foto: SVT.

Stora snömängder i norra Sverige – flera byggnader riskerar att rasa

Uppdaterad
Publicerad

Det har fallit stora mängder snö i Sverige. Den tunga snön har gjort att flera stora byggnader fått problem – där vissa riskerar att rasa samman helt. I nuläget är en skola, ett badhus, en galleria och en idrottshall igenbommade.

Under torsdagen har det larmats om snötyngda tak på flera platser i norra Sverige. En galleria i Sundsvall har stängts igen eftersom snömassorna håller på att knäcka konstruktionen.

– Vi har stängt av en del av fastigheten som en säkerhetsåtgärd, säger Sofie Stark, affärschef på fastighetsbolaget Diös i Sundsvall.

SVT Nyheter Västernorrland rapporterar att det är enorma snömängder på taket, vilket har orsakat sättningar i byggnaden.

Innebandylag fick avbryta träning – taket gick sönder

I Umeå har den stora friidrottsanläggningen Nolia stängts igen. Under onsdagen fick ett innebandylag plötsligt avbryta sin träning då taket buktade inåt och vatten droppade in i hallen.

– Vi började träna, sen såg vi att taket rasat in, säger innebandyspelaren Jonna Stenvall till SVT Nyheter Västerbotten.

Under torsdagen har en skylt satts upp där man skriver att hallen har drabbats av de stora snömassorna och att det är för riskfyllt att träna i lokalen.

Elever skickades hem från skolan

I Östersund har delar av badhuset stängts då snömassorna fått en vägg att bukta in, vilket gör att ett fönster riskerar att krossas.

– Glasrutor har redan spruckit och vi har spärrat av motionsbassängen till vidare, säger Malin Bystedt, platsansvarig på Storsjöbadet, till SVT Nyheter Jämtland.

I Luleå fick en skola stängas under torsdagen, då taket sprack.

– Vi har utrymt skolan för att personal hade sett sprickor i taket. Stadsbyggnadskontoret kom hit och gjorde en bedömning och då beslutade vi oss för att kontakta vårdnadshavare och skicka hem barnen, säger Katrin Andersson som är rektor på Furuparskolan, till SVT Nyheter Norrbotten.

Under vintern har flera privatpersoner och bönder drabbats hårt på många platser. Lador har rasat samman och mängder av djur har fastnat i rasen.

Försäkringsbolagen uppmanar folk att skotta sina tak, då försäkringen inte täcker alla skador som orsakas av snön och ras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.