Om mittpunkten skulle bli aktuell i planeringen av en Storregion skulle ett residensort kunna placeras i Malå – eller Lycksele. Foto: SVT

Här är Storregionens mittpunkt

Uppdaterad
Publicerad

Om de fyra av norrlandslänen slås samman till en storregion kommer 44 kommuner med nästan 900 000 invånare att bli en vidsträckt region med stora geografiska avstånd. Och mittpunkten – Den får Malå och Lycksele kommun strida om.

Umeå, Sundsvall och Luleå är städer som nämnts i diskussionen om var den nya norrländska regionens centralort ska ligga. Men en närmare granskning av regionens geografi visar att centrum finns långt bort från de stora städerna vid kusten.

Området heter i geografiska termer Bjurbäckslandet 1:1. Malå är närmsta ort, men området ligger i Lycksele kommun.

Regionfrågan

– Geografin har vi koll på, så vi hade våra aningar om att mittpunkten fanns här i krokarna, säger Martin Noréhn, kommunalråd i Malå.

Strid mellan kommun och ort

Om mittpunkten skulle bli aktuell i planeringen av en Storregion skulle en residensort kunna placeras i Malå, något som Martin Noréhn gärna skulle se.

– Om det skulle bli på det sättet så skulle det vara kul, men det blir en framtida, större diskussion.

Men mittpunkten ligger i Lycksele kommun, det kan med andra ord bli en strid mellan kommun och närmsta tätort. I Lycksele är man också öppen för att bli en residensstad.

”Det borde vara Lycksele”

– Vi är inte utpekade som lämpligast bara för att vi ligger mitt i, vi har många goda förutsättningar, som närhet till övriga orter och en central flygplats, säger Lilly Bäcklund (S), kommunalråd i Lycksele och ordförande i Västerbottens socialdemokratiska partidistrikt.

Vad skulle vara det bästa valet, Malå tätort eller Lycksele kommun, om nu storregionens mittpunkt skulle bli aktuell?

– Det borde vara Lycksele. Vi har bättre förutsättningar än Malå, men om det skulle vara ett önskemål från deras sida får vi kompromissa, säger Lilly Bäcklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionfrågan

Mer i ämnet