Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Inger Engström om uppslutningen efter det tuffa personalläget i Skellefteå Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Stort intresse för att hoppa in och jobba i Skellefteå kommun efter nödropet

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå och Umeå har vädjat till allmänheten om hjälp med anledning av personalkrisen.

I Skellefteå har ansökningarna strömmat in.

– Vi har fått 54 ansökningar bara under helgen vilka vi nu går igenom, berättar Inger Engström, som har sin tjänst vid socialkontoret.

Det var en glad HR-specialist vid personalkrisdrabbade Skellefteå kommun som idag öppnade sina system. Hon började genast med att gå igenom det som kommit in.

– Det är en oerhörd spridning på de som har hört av sig med intresseanmälningar. En del är pensionärer, andra finns hos andra arbetsgivare, nån vill fylla upp en halvtid och en del är ungdomar, säger Inger Engström.

HR-funktionen tittar först på de som på olika sätt har vårderfarenhet, men också på till exempel de som har administrativ kompetens.

Hur snabbt kan de vara ute på jobb?

– Svårt att säga. Vi jobbar så snabbt vi kan men har förstås sätt att hantera rekrytering som vi måste följa. Till exempel är vi noga med referenser, förklarar hon.

Interna goda exempel finns

I covidtider är det också viktigt att de som ska arbeta har koll på hur det fungerar med skyddsutrustning och att de får inskolning.

Samtidigt pågår också omstruktureringar internt för att klara personalkrisen. Ett exempel är en enhetschef från måltidsverksamheten som går in och jobbar på  ett boende.

– Väldigt positivt att många Skellefteåbor vill vara med och hjälpa till, tycker Inger Engström.

Stor vilja i Umeå

Många har även hört av sig till Umeå kommun, som befinner sig i en liknande läge som Skellefteå. Funktionshinderomsorgen fick under helgen in 19 mejl från personer med tidigare vårderfarenhet.

– Det var bra personer och vi ser nu till att de kan börja jobba så snart som möjligt. I helgen hade vi ett stort personalbehov och då var det många ordinarie medarbetare som kunde omfördela sin arbetstid. Det finns en vilja i verksamheten, säger Maria Westin, enhetschef på bemanning stöd- och omsorg i Umeå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer